13 super potravin proti bolesti a zánětům

13 super potravin proti bolesti a zánětům

Máte za sebou velmi náročný trénink nebo závod, svaly vás bolí a odmítají pracovat? V tom případě je důležité věnovat zvýšenou pozornost tomu, co jíte. Následující potraviny působí protizánětlivě a antioxidačně a mohou proto účinně snižovat bolestivost svalů po zátěži a zkracovat dobu regenerace.

1. Divoká rýže

Tmavá rýže (známá též jako „indiánská“) je velice bohatá na antokyany (barviva ze skupiny flavonoidů) s výraznými protizánětlivými a antioxidačními účinky.

2. Olivový olej

Obsahuje velmi silný antioxidant hydroxytyrosol a působí protizánětlivě.

3. Para ořechy

Patří mezi nejbohatší přírodní zdroje selenu, který je nezbytnou součástí antioxidačních enzymů.

4. Vaječný žloutek

Je skvělým zdrojem silných antioxidantů luteinu a zeaxantinu, selenu, vitaminu E, velmi kvalitních bílkovin a cholinu.

5. Čočka

Je bohatá na kvalitní bílkoviny, vitaminy, minerály a flavonoidy.

6. Melasa

Obsahuje hojnost železa, hořčíku a antioxidantů.

7. Zelí

Jeden šálek zabezpečí denní dávku vitaminu C. Zelí je rovněž bohaté i na flavonoidy

8. Třešně

V kombinaci s třešňovým džusem prokazatelně snižují zánětlivé procesy, poškození svalů po zátěži i jejich bolestivost a urychlují regeneraci.

9. Zázvor

Obsahuje polyfenoly s protizánětlivým účinkem. Podle výzkumů může snížit bolestivost svalů po zátěži až od 25 %.

10. Losos

Podobně jako další tučnější ryby je bohatý na omega-3 nenasycené mastné kyseliny a kvalitní, snadno vstřebatelné bílkoviny.

11. Bazalka

Potlačuje funkci enzymu cyklooxygenázy, která se podílí na vzniku zánětlivých procesů.

12. Brokolice

Je bohatá na flavonoid kvercetin, který má protizánětlivé účinky a působí jako silný antioxidant.

13. Kurkuma

Má mimořádně vysoké antioxidační i protizánětlivé účinky.

Text: Jana Lukášová | Foto: Shutterstock