Home » HOMEPAGE » 6 pastí na vlka ve vašem žaludku

6 pastí na vlka ve vašem žaludku

6 pastí na vlka ve vašem žaludku

Určitě to také znáte: Vrátíte se z dlouhého běhu nebo intervalového tréninku a první půlhodinu máte žaludek úplně stažený a chuť k jídlu nulovou. Jenže pak se dostaví záchvat vlčího hladu a vy jste schopni spořádat cokoliv, co doma najdete. Jak se těchto stavů vyvarovat?

Dlouhé běhy či náročné intervalové tréninky mají jedno společné: sáhnete při nich hluboko do energetických rezerv svého těla, které pak vydá pokyn k okamžitému doplnění zásob. Výsledkem je nutkavá potřeba pořádně se nacpat. Jak vlčí hlad po tréninku zkrotit?

1. Zahajte den bílkovinou

S touto strategií poprvé přišel Tim Ferriss v knize „The 4-Hour Body“. Podstatou je do 30 minut po probuzení zkonzumovat 30 g bílkovin, čímž zaprvé zastavíte rozkladné procesy ve svalech započaté během noci a zadruhé snížíte záchvaty hladu v průběhu dne. Mělo by jít o bílkovinu dobře stravitelnou, ideální je syrovátkový koktejl.

2. Po doběhu dotankujte

Kalorie přijaté do 45 minut po doběhu tělo využije na doplnění zásob glykogenu, nikoliv na tvorbu tukových zásob. V této době je tedy tělu vhodné dodat rychle stravitelné cukry a bílkoviny. Žaludek je v tuto chvíli stažený, takže nehrozí přejídání, a ani poté se vlčí hlad nedostaví.

3. Dejte si to husté

Hodinu po doběhu dejte přednost potravinám s vyšší nutriční hustotou, tedy těm, které tělu dodají širší spektrum živin: celozrnné obiloviny, bílkoviny, zdravé tuky a zelenina.

4. Nedělejte si zásoby

Jídlo, které nemáte, zákonitě nemůžete sníst. Nedělejte si proto doma velké zásoby potravin a zvláště pak těch, které můžete konzumovat ihned, bez úpravy.

5. Po tréninku nenakupujte

Po intenzivní zátěži je větší pravděpodobnost, že vozík naplníte kalorickými a nezdravými potravinami.

6. Jezte po troškách

Když už vlčí hlad přijde, trochu se najezte, aby tělo nemělo pocit ohrožení. Volte ale výše zmíněné potraviny s vyšší nutriční hustotou a vyhněte se zdrojům sacharidů s vysokým glykemickým indexem.

Text: Jana Lukášová | Foto: Shutterstock

Chcete číst dál?