Dejte si droždí. Budete méně únavení i nemocní

Dejte si droždí. Budete méně únavení i nemocní

Droždí většina z nás vnímá pouze jako surovinu k výrobě pečiva. Ve skutečnosti jde však o velmi hodnotný živý organismus s vysokým obsahem živin a mimořádným účinkem na náš organismus.

Droždí vyniká obsahem velmi kvalitních a snadno stravitelných bílkovin. Najdeme v něm i hojnost vitaminů skupiny B, železa, selenu, mědi a dalších minerálů a stopových prvků.

Recept: drožďová polévka
» Tato polévka představuje lehce stravitelný zdroj sacharidů a bílkovin. Poslouží jako večeře a po tréninku podpoří regeneraci.
» V 1,5 l vody povařte cca 5 minut hrnek ovesných vloček. Mezitím nechte na lžičce másla zesklovatět jednu nadrobno pokrájenou cibuli. Přidejte rozdrobenou kostku droždí a hrnek na nudličky pokrájené zeleniny (mrkev, petržel, celer, pórek) a krátce osmahněte.
»
Tuto směs přisypte do vody k vločkám, vařte 10 min a na závěr v polévce rozšlehejte dva žloutky.

Droždí má pozitivní vliv na imunitu, protože zvyšuje počet imunitních buněk i jejich aktivitu. Užitečné může být při dlouhých závodech, po nichž je obranyschopnost až po dobu 72 hodin výrazně oslabená a zvyšuje se výskyt respiračních onemocnění.

Když maratonci v rámci jedné studie konzumovali v týdnech před závodem v kapslích ekvivalent jedné lžičky droždí denně, byl u nich ve srovnání se skupinou užívající placebo zaznamenán po závodě nejen výrazně nižší výskyt respiračních onemocnění, ale i nižší míra fyzické i psychické únavy.

U sportovců konzumujících droždí v období intenzivního tréninku byl navíc zaznamenán nejen nižší výskyt únavy, ale i poruch nálad a potíží s nespavostí.

Kromě pekařského droždí určitě vyzkoušejte i tzv. lahůdkové droždí. Využívá se například k dochucování polévek a omáček (dodá jim výraznou chuť bez nadměrného dosolování), do salátů, můžete si jím posypat míchaná vajíčka, ale skvělé je třeba jen na chleba s máslem či pomazánkou.

Text: Jana Lukášová | Foto: Shutterstock