Home » Hlavní » VÝŽIVA » Energie » 3 tipy, kterými doplníte palivo pro dlouhý zimní běh

3 tipy, kterými doplníte palivo pro dlouhý zimní běh

3 tipy, kterými doplníte palivo pro dlouhý zimní běh

Hlavní zásady sportovní výživy jsou sice stejné v každém ročním období, přesto by se však v zimě měl váš jídelníček trochu lišit. A obzvlášť to platí pro dny, kdy máte na plánu dlouhý trénink. Jakou tedy zvolit výživu pro zimní běh?

Než vyběhnete

Mnozí odborníci sice radí, že bychom pro zlepšení schopnosti pálit tuky neměli před dlouhými běhy konzumovat sacharidy. Jenže když běžíte dvě hodiny a více nalačno, dříve se dostaví fyzická i psychická únava a zhorší se schopnost těla bojovat proti chladu.

Základem by měly být, stejně jako v létě, sacharidy, měli byste je ale doplnit trochou esenciálních mastných kyselin, které jsou důležité pro udržení teploty tělesného jádra. Skvělým zdrojem jsou různá semínka.

Tip RUNu: Ideální snídani před dlouhým během představuje kaše z quiony. Uvařte půl šálku quinoy. Vmíchejte do ní 2 lžičky směsi semínek (lněné, konopné či chia semínko), trochu hrozinek, lžičku medu a šálek teplého mandlového mléka.

Při zátěži

V chladu se zásoby glykogenu spotřebovávají rychleji. Při běhu nad 90 min proto přijímejte každou hodinu 100–200 kcal, nejlépe formou jednoduchých cukrů. Dávejte přitom přednost jejich přírodní formě, abyste zbytečně nezatěžovali tělo konzervanty. A dostatečně doplňujte tekutiny.

Tip RUNu: Skvělým zdrojem cukrů jsou datle. Pro pitný režim jsou ideální batohy s hydrovakem v termoobalu, popřípadě lahvičky s termoobalem. Dát do nich můžete teplý slazený čaj, ale i ohřátý ionťák – překvapivě nechutná špatně.

Po doběhu

Po zátěži je vždy třeba co nejrychleji doplnit tekutiny, přičemž platí, že tělo vám bude vděčné za cokoliv teplého (čaj, polévka). Do půlhodiny pak dodejte tělu cukry a bílkoviny (v poměru 3 : 1) a můžete přidat i esenciální mastné kyseliny. Ihned po návratu bude ale tělo vděčné za něco teplého, ať už to bude čaj, nebo třeba polévka.

Tip RUNu: Než vyběhnete, připravte si do termosky zelený čaj, přidejte kousek nakrájeného zázvoru a med. Po doběhu chutná úžasně.

Text: Jana Lukášová | Foto: Shutterstock

Chcete číst dál?


%d blogerům se to líbí: