Home » Hlavní » VÝŽIVA » Energie » Jaké si dát jídlo ve volný den?

Jaké si dát jídlo ve volný den?

Jaké si dát jídlo ve volný den?

Běžci, kteří se snaží zhubnout, mají tendenci ve dnech odpočinku snižovat příjem kalorií. Jenže odpočinek je nedílná součást tréninkového procesu a to, co během něj jíme, může zásadně ovlivnit naši výkonnost.

Absolvovali jste předchozí odpoledne či večer náročný trénink a dneska jen odpočíváte? Pak by bylo chybou se domnívat, že se ve vašem těle neděje a nebude dít nic zásadního.

Bez cukrů to nepůjde

Pokud máte za sebou například náročný intervalový trénink, při kterém došlo k vyčerpání značného procenta glykogenových zásob, může jejich obnova probíhat až osmnáct hodin po doběhu – tedy ještě dopoledne následujícího dne. Celou tuto dobu jede metabolismus na vyšší obrátky, takže by nebylo rozumné nějak zásadněji omezovat příjem energie. Ten by neměl klesnout pod 90 % obvyklého, jinak by se zpomalila regenerace, a navíc by hrozilo zpomalení metabolismu.

Když chce tělo vytvářet glykogen, musí mít z čeho. Předpokládáme, že po tréninku jste mu nějaké cukry dodali, jenže teď máte za sebou noc, hladina glukózy v krvi je nízko, takže dostatečná dávka sacharidů v rámci snídaně (popřípadě i dopolední svačiny) je nezbytností. Po zbytek dne pak můžete příjem cukrů oproti tréninkovým dnům výrazně snížit.

Opravit svaly, podpořit imunitu

Jaké tedy zvolit jídlo ve volný den? Zcela klíčový je v odpočinkovém dni dostatečný příjem bílkovin, protože budování svalové hmoty a opravy mikroskopických trhlin vzniklých při předchozím tréninku probíhají v celém jeho průběhu. Oproti tréninkovým dnům si můžete dovolit i zdroje proteinů s horší stravitelností.

Díky nižším nárokům na rychlost trávení si můžete dopřát i mnohem větší porce vlákniny, ať už v podobě celozrnného pečiva, nebo zeleniny – ta vám navíc dodá dostatek látek s antioxidačním a protizánětlivým účinkem. Ty jsou důležité ke zmírnění zánětlivých procesů v namožených svalech i pro podporu imunity.

Text: Blanka Gololobovová | Foto: Shutterstock

Chcete číst dál?