Home » Hlavní » VÝŽIVA » Energie » Správný čas na polévku: před tréninkem i po něm

Správný čas na polévku: před tréninkem i po něm

Správný čas na polévku: před tréninkem i po něm

Nic na podzim nezahřeje tak dobře jako polévka. Možností, kdy si ji dát, je přitom spousta, a důvodů, proč to udělat, také. Ať už vstáváte, obědváte, chystáte se běhat nebo jste se právě vrátili z tréninku.

Před zátěží

Máte hlad, ale trénink se blíží? Řešením může být polévka. Je stravitelnější než jiné jídlo, takže si ji můžete dát třeba hodinu před během.

Jakou si dát: Dle chuti, vyvarujte se však masa a většího množství zeleniny.

Po doběhu

Kdo by měl v sychravém počasí chuť na studený ionťák? Polévka doplní nejen tekutiny a minerály, ale i sacharidy (třeba nudlová) či bílkoviny (např. se smetanou či masem).

Jakou si dát: Zkuste mléčnou. Do osoleného a opepřeného vejce zapracujte hrubou mouku tak, aby vzniklo tužší těsto. Mléko ohřejte, osolte, opepřete, nastrouhejte do něj těsto, krátce povařte a přidejte lžičku másla.

Ráno

Je to sice trochu nezvyk, podle tradiční čínské medicíny ale polévka ráno zahřeje organismus (nejen díky své teplotě, ale i energetickému působení), čímž výrazně podpoří imunitu.

Jakou si dát: Skvěle se hodí krémové polévky s pečivem. Zkuste třeba dýňovou: Na másle nechte zesklovatět cibuli, přidejte kostky dýně hokkaido (i se slupkou), zalijte vývarem, přidejte sůl, pepř či jiné koření, vařte 30 minut, rozmixujte a zjemněte smetanou.

V poledne

Pokud se snažíte zhubnout, pomůže vám zvýšit pocit nasycení. Navíc znovu pomůže energeticky zahřát organismus.

Jakou si dát: Skvělý je jakýkoliv vývar, třeba se zeleninou, masem či zavářkou.

Večer

Hustší polévka s pečivem představuje vydatnou večeři. Musíte si ale ohlídat, aby obsahovala dostatek bílkovin, jejichž příjem je večer velice důležitý. Polévku s minimem proteinů (třeba bramboračku) proto zajezte kouskem sýra, do krémových můžete nakrájet vařené vejce…

Jakou si dát: Zkuste boršč, tedy silný vývar s kusy masa, s hromadou červené řepy a jiné zeleniny a se zakysanou smetanou.

Text: Jana Lukášová |Foto: Shutterstock

Chcete číst dál?