Home » HOMEPAGE » Jak rozložit síly, aneb Maraton kilometr po kilometru

Jak rozložit síly, aneb Maraton kilometr po kilometru

Jak rozložit síly, aneb Maraton kilometr po kilometru

Důležitost taktiky bezesporu stoupá s délkou závodu. Zatímco pětku či desítku po přepáleném začátku vždycky nějak doklušete, špatná taktika na maraton může mít fatální následky. A právě proto je tu náš malý maratonský průvodce.

» 1. km: Jste nahecovaní a žene vás to dopředu. Opatrně si prošlapujete cestičku ze startovního koridoru. Nenechte se strhnout, neobíhejte po chodníku, držte se svého, a to i za cenu, že se zprvu trochu zdržíte.

» 2. km: Boj o pozice nejspíš trvá. Sledujte sporttester, abyste se hned ze začátku nedostali do příliš vysokých otáček.

» 3. km: Pokud na vás mašina hází příliš vysoká čísla, nejspíš to nebude omyl. Nejvyšší čas ještě zvolnit.

» 4. km: Stále se přes vás valí davy běžců, zatímco se vám zdá, že jen jdete a časová ztráta narůstá. Jen klid!

» 5. km: První orientační bod a kontrola, jak na tom jste. Taky první občerstvovačka. Raději do sebe něco naklopte, i když zatím žízeň ještě necítíte.

» 6. km: Pole se trhá a vám se bude chtít zrychlit. Pokud udržíte svůj tep pod 85 % maxima, můžete. Ztrátu ze startu si ale rozložte až do dalších kilometrů.

» 7. km: Cítíte se nejspíš dobře. Užívejte si svobodný běh!

» 8. km: Smazali jste dalších pár vteřin ztráty ze startu. Hlídejte si tep, abyste se stále drželi v únosných mezích. Na kompletní srovnání hendikepu máte čas nejméně do poloviny závodu.

» 9. km: Pokud držíte plánované tempo, ale tep jde z nejrůznějších důvodů nahoru, zvolnit se vám asi nebude chtít. Přesto je to ale jediná cesta, jak se dostat se ctí do cíle, byť později.

» 10. km: Je tu další občerstvovačka. Lokněte si, dejte si něco malého a analyzujte, jak jste na tom. Blíží se čtvrtinka!

» 11. km: Vaše tělo funguje jako dobře namazaný stroj. Ještě je to ale do cíle daleko, tak to nepřežeňte.

» 12. km: Možná, že už jste se někde potkali s rychlonohou špičkou. Zatleskejte jim a držte se dále svého tempa.

» 13. km: Totéž udělejte, když za obrátkou potkáváte pomalejší běžce. Pozdravte kamarády a držte si své tempo.

» 14. km: Zkuste si v davu najít nějakého parťáka s podobným tempem. Ve dvou se to lépe táhne.

» 15. km: Další důležitý bod, překontrolujte čas, vyjma první pomalejší pětky je ideální, máte-li vyrovnané tempo. Natankujte.

» 16. km: Ztráta ze startu by už měla být téměř smazána, nebo už by k tomu nemělo moc chybět.

» 17. km: Pokud běžíte ve dvou, stále si kontrolujte tep. Jeden z vás může jet na půl plynu, ale pokud by to pro druhého znamenalo příliš, raději se rozdělte.

» 18. km: Pokud se otepluje, sáhněte po houbičce. Je to skvělé na obličej a za krkem.

» 19. km: Blíží se půlka a mohou se objevovat první bolístky. Příležitost pomyslet na techniku a poopravit, co je třeba.

» 20. km: Štafetová vřava, další občerstvení. Ani se nenadějete, a je tu…

» 21. km: Významný kontrolní bod, vyhráno ale ještě zdaleka není.

» 22. km: Jak to zpíval Pavel Bobek? Ještě dlo-u-hou cestu mááám…

» 23. km: Co se vám právě honí hlavou? Možná vám naskakují matematické propočty tempa, anebo vás klepne za ucho nápad, který se vám náramně hodí domů, do práce, do vztahů… a začnete své myšlenky rozvíjet. To je dobrý přístup, nemusíte tolik myslet na to, co vás ještě čeká a co vás začíná bolet.

» 24. km: Pokud máte v kapse energetický gel, za chvíli přijde jeho čas. Načasujte si jej (nebo jeho část) na půl kilometr před občerstvovačku.

» 25. km: Tady gel pořádně zapijte. Jinak byste měli v žaludku kámen.

» 26. km: První odpadlíci již čekají na sběrný autobus nebo sotva jdou. Berte to jako memento, že do tuhého teprve půjde!

» 27. km: Pokud cítíte, že máte sil dost, a udrželi jste se na uzdě, můžete zkusit pomalu zrychlovat. Ještě to ale nepřežeňte.

» 28. km: Malá pomůcka pro velkou úlevu: Nepočítejte kilometry, které jste uběhli, ale ty, které zbývají. Čtrnáct už není tak hrozivé číslo.

» 29. km: Dorazte načatý gel a zase ho nezapomeňte zapít.

» 30. km: Ještě stále není vyhráno. I tehdy, pokud jste v přípravě běhali dlouhé běhy, je to ještě dost. Nejvíce lidí teprve odpadne, nerozmnožte jejich řady.

» 31. km: Vaše tělo začíná stávkovat. Tu něco táhne, tlačí, píchá… Poslouchejte jeho signály, poopravte styl, a pokud je to třeba, přejděte na chvíli do chůze. Nechte si zdravotníky ošetřit případné šrámy.

» 32. km: Jestli jste si dobře rozvrhli síly, nejspíš už začínáte předbíhat ty, co překopli začátek. Příjemně vás to nakopne, pokud ovšem nepatříte k těm druhým.

» 33. km: Zbývající kilometry se dají spočítat na prstech. Promítněte si svůj tréninkový okruh v podobné délce a ubírejte z něj. Budete se cítit jako doma – tam to vždycky dáte!

» 34. km: Bude vás předbíhat spousta čerstvých „štafeťáků“, zatímco vy už melete z posledního. Vytrvejte, je to za pár!

» 35. km: Teď už jedete ve vyšších obrátkách, tepy mohou jít výše. Anaerobní práh ale ještě nechte v klidu.

» 36. km: Kopněte do sebe nějakou „shlehu“, pokud máte, nebo si na trať postavte někoho z rodiny, kdo vám podá třeba musli tyčku, Gutar nebo mini Red Bull Shot.

» 37. km: Podle aktuálního tempa si spočítejte, za jak dlouho můžete být v cíli, s plackou na krku, nebo dokonce na masérském stole. Teď to bolí, ale ta úleva potom!

» 38. km: Tady už se to nevzdává. Čtyři kilometry do cíle se dají přinejhorším i dojít, pokud nejsou případné problémy opravdu vážné.

» 39. km: Zvažte poslední občerstvovačku. Jestli toho máte opravdu dost, pak je kousek banánu učiněným elixírem a rychlou energií do finiše.

» 40. km: Tady už není na co čekat a rozjeďte to, jak se dá – pokud je z čeho. V opačném případě alespoň z toho, co zbylo.

» 41. km: Za ochozy houstnou davy diváků a jejich aplaus rozpumpuje úplně každého. Už jen několik stovek metrů…

» 42. km: …a finálová dvoustovka do cíle. Teď už můžete úplně všechno. Padnout, vrhnout (se někomu kolem krku), odpajdat či slavit – v každém případě se nezapomeňte v cíli napít vody nebo regeneračního nápoje a slupnout banán nebo jablko. S medailí na krku je každý z vás vítěz!!! Gratulujeme!

Text: Vanda Kadeřábková Březinová | Foto: Shutterstock

Chcete číst dál?