Co dělat, když větry vanou na trati

Co dělat, když větry vanou na trati

Určitě jste to už zažili: Vyběhnete a záhy ucítíte podivné tlaky v břiše. Někdy se po chvíli ozve charakteristický zvuk, což sice není úplně v souladu s bontonem, ale uleví se vám. Jindy se ale potíže stupňují a přecházejí do křečí v břiše, které mohou běh velmi znepříjemnit, až znemožnit.

Prdět je lidské. Plyn je totiž běžným produktem trávení – denně ho v našich střevech vzniká 500 až 2 000 ml a někudy to prostě ven musí. Množství vznikajících plynů v první řadě závisí na složení stravy. Luštěniny nebo kapustu by si před tréninkem nedal asi nikdo, problémy však může způsobit i vyšší množství vlákniny, která má tendenci ve střevech kvasit, ať už si dáme větší porci celozrnných výrobků, zeleniny, či ovoce. Situaci zhoršuje i přejídání, stejně jako hltání – při rychlém jídle spolykáme spoustu vzduchu, který se pak dostává ven vrchem i spodem.

Neběhejte s plným žaludkem

Pokud se najíme krátce před zátěží, může se nadýmání objevit bez ohledu na to, co jsme konzumovali. Při běhu totiž krev proudí přednostně do svalů a prokrvení trávicího traktu je nedostatečné. Trávicí procesy váznou, zvyšuje se produkce plynů a může se objevit i průjem. Při závodech navíc vše ještě zhoršuje psychický stres.

Z výzkumů rovněž vyplývá, že trávicími potížemi při běhu trpí častěji lidé, kteří jsou k nim náchylnější i mimo fyzickou aktivitu.

Nejdůležitější zásadou proto je nejíst minimálně dvě hodiny před tréninkem a volit spíše lehčí, dobře stravitelnou potravu. Problémy vám přitom mohou způsobit nejen pokrmy bohaté na vlákninu a tuk, ale také mléčné výrobky a kofein. Nepřejídejte se, jezte pomalu a důkladně žvýkejte.

Co vám pomůže?

1. Pravidelné pití bylinných čajů – tradiční je kombinace fenyklu, anýzu a kmínu, dobře působí i heřmánek či máta.

2. Do běžných pokrmů pak hojně přidávejte saturejku, majoránku, kopr, kmín, tymián, bazalku a šalvěj.

3. Problémy zmírňuje i konzumace jogurtů s probiotickými kulturami a některých kvašených potravin a nápojů (například kombuchy).

Text: Blanka Gololobovová | Foto: Shutterstock