Potraviny, které byste si před během měli odpustit

Potraviny, které byste si před během měli odpustit

Že se před tréninkem (a to ani dvě hodiny před ním) nemáte naládovat pizzou, muffiny nebo šampaňským, snad připomínat netřeba. Jenže pak jsou tu ještě potraviny, u nichž vás to překvapí. Raději je nahraďte něčím jiným.

1. Zelení nepřátelé

Jindy byste nenašli snad nikoho, kdo by vám stravu bohatou na syrovou zeleninu, jako je kapusta, špenát nebo brokolice, nedoporučil. Ale jakmile jste v pohybu, je naopak nežádoucí, protože díky vysokému obsahu vlákniny vede k nadýmání. Pokud si chcete dát něco lehkého před tréninkem, vsaďte na smoothie, k salátu ovšem přidejte i oblíbené ovoce či vločky.

2. Celozrnné výrobky

Přiklonit se k celozrnné variantě čehokoliv bývá dobrou volbou, ne však, jestliže se chystáte sportovat. Sacharidy obecně, které mohou vázat kvasinky, plísně a lepek, jsou zánětlivé a přispívají k zadržování vody a vedou k nadýmání. Sice vám poskytnou energii (jde přece o cukry), ale nevýhody převažují. Raději výjimečně sáhněte po bílém pečivu, které má vlákniny méně. Pro pořádné energetické nakopnutí přidejte arašídové máslo a plátky banánu.

3. Semínka

Pokud jste propadli raw stravě, a proto popadnete hrst semínek v domnění, že vám prospějí, opak bude pravdou. Přinesou opět jen nadýmání a žaludeční potíže. Tedy v případě, že je vhodně nezkombinujete. Důvodem je jejich vysoký obsah tuku. Ale ten může být vyvážen, pokud ke svým oblíbeným semínkům přidáte třeba ovesné vločky.

4. Cokoliv kořeněného

Asi nikdo netouží po cvičení plném křečí a pálení žáhy. A to riskujete, jestliže jste předchozí den povečeřeli něco řádně ostrého. Podobné pokrmy vyžadují hodně času na trávení, dopřávejte si je tedy mimo trénování. Lepší variantou něčeho pikantního je sušené krůtí nebo kuřecí maso, které je plné bílkovin. Jen sáhněte po tom se sníženým obsahem sodíku a bez umělých přísad.

5. Proteinové tyčinky

Nenechte se zmást klamavým marketingem a dávejte si pozor, co naoko zdravé tyčinky obsahují. Dost možná je to totiž jenom převlečený cukr. Pokud je tyčinka to jediné, co máte po ruce, ujistěte se, že má vyrovnaný poměr sacharidů a tuků.

Text: Eva Fryšarová | Foto: Shutterstock