Když chceme zhubnout, musíme zkonzumovat méně kalorií, než vydáme. K tomu, abychom jedli méně, nám přitom může pomoci nejen naše vůle, ale i některé chytré triky.
Ledničku co nejdál od gauče
Zní to jako maličkost, ale funguje to spolehlivě. Čím větší počet kroků dělí místo, kde pracujeme či odpočíváme, od ledničky a spíže, tím méně kalorií zkonzumujeme mimo hlavní jídla. V rámci výzkumů se dokonce ukázala souvislost této vzdálenosti s délkou života!
Vyhoď konferenční stolek
Ne, že by byl problém v samotném kusu nábytku – spíše v tom, že na něm často bývá něco malého k snědku, což nás podvědomě nutí si vzít. A když na něm nic není, můžeme si na něj položit jídlo, které si doneseš z kuchyně. Žádný stolek tak znamená nižší pohodlí a tedy i méně zkonzumovaných kalorií.
Kup si malé nádobí
Nádobí ovlivňuje množství zkonzumovaného jídla opravdu zásadně. Pokud je jeho rozměr malý, připadá nám, že jsme nandali větší porci, a k nasycení nám stačí méně jídla. A rozdíl to může být opravdu velký – když například vyměníme talíře s průměrem 30 cm za 25centimetrové, klesne podle výzkumů množství kalorií, které spořádáme, o neuvěřitelných 22 %.
Vsaď na správné barvy
Zatímco teplé barvy, jako je červená či žlutá, chuť k jídlu povzbuzují, modrá ji spolehlivě tlumí. Kuchyň a jídelna laděné do modra jsou proto dobrá volba.
V případě talířů to ale neplatí – v rámci výzkumů totiž lidé jedli méně z těch červených (pravděpodobně proto, že jim červená evokovala povel STOP). Vyvarovat bychom se měli také toho, abychom konzumovali pokrm z talířů podobné barvy. V tom případě může totiž počet zkonzumovaných kalorií stoupnout až o 30 % oproti volbě talíře v kontrastní barvě.