Jak zhubnout? Přebarvi tuk na béžovo!

Zatímco bílý tuk je tkáň, kterou ve svém těle ve větším množství nechceme, hnědý a béžový tuk, to už je jiná káva. Platí totiž, že čím více ho v těle máme, tím jsme štíhlejší.

Velké procento hnědého tuku jsme měli coby miminka, postupně jsme ho ale téměř ztratili. Místo něj často naše těla obaluje spíše tuk bílý, což nám kazí postavu i běžeckou výkonnost a zhoršuje zdraví. Naštěstí existují způsoby, jak bílý tuk znovu „obarvit“ – sice ne na hnědo, ale aspoň na béžovo. Díky tomu budeme snáze hubnout a prospějeme i svému zdraví.

Buňky hnědého i béžového tuku totiž obsahují hodně mitochondrií, v nichž dochází k přeměně živin na energii. Díky tomu jde o velice aktivní tkáň, která například zlepšuje termoregulaci, a také zvyšuje celkový energetický výdej. Navíc pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a podporuje imunitu.

Pomůže pohyb i otužování

Podpořit „přebarvení“ tuku můžeš především pohybem. Při něm se totiž ve svalech vylučuje hormon irisin, který podporuje přeměnu bílého tuku na béžový. Efektivní cestou i působením chladu – nemusíš hned skákat do ledové řeky, pomůže i běh v chladu nebo spaní v chladné místnosti. Naopak negativně působí vysoká konzumace nasycených tuků.

Dej si flavanoly

Nedávný výzkum ukázal, že pokud do jídelníčku přidáme látky jménem flavanoly, výrazně tím podpoříme přeměnu bílého tuku na béžový. A kde je hledat?

Kakao – tato potravina je flavanoly přímo nabitá. To je dobrá zpráva pro milovníky čokolády, konzumuj ji ale po troškách a vol tu s vysokým podílem kakaa.

Zelený čaj – obsahuje flavanol EGCG, který je ostatně i známým „spalovačem tuků“.

Rajčata a jahody – tyto plody obsahují flavanol kaempferol

Jablka, hrušky, cibule – obsahují flavanol kvercetin, který podpoří jak hubnutí, tak vytrvalost. Lze ho užívat i jako doplněk stravy.

Text: Blanka Gololobová| Foto: Shutterstock