Možná jste si těch hlíz trochu připomínajících brambory už všimli, ale neměli jste odvahu je koupit. Chyba – batáty a topinambury jsou zdravé, chutné a do běžeckého jídelníčku patří.
Batáty: síla antioxidantů
Od brambor se na pohled liší sytě oranžovou dužinou. Barva je způsobena vysokým obsahem karotenoidů, které vynikají antioxidačními účinky. Je tu i hojnost vitaminu B6, který je nezbytný pro psychiku a vše, co souvisí s růstem a dělením buněk – tedy i adaptaci na tréninkovou zátěž.
Na rozdíl od brambor neobsahují pouze škrob, ale i glukózu, fruktózu a sacharózu. Ty jim dávají nasládlou chuť a dělají z nich potravinu vhodnou před tréninkem i těsně po něm. Vyššího glykemického indexu se ale bát nemusíme. Je tu totiž i kyselina kávová, která pomáhá udržet stálou hladinu glukózy v krvi, a také kyselina chlorogenová, která podporuje hubnutí (a navíc působí protivirově).
Batáty můžeme vařit, dělat z nich pyré, ale skvělé jsou třeba pečené – stačí je nakrájet na kolečka, potřít olivovým olejem a česnekem a upéct do měkka.
Topinambury: pro hubnutí i imunitu
Hrbolaté hlízy, které vypadají jako hodně nevzhledné brambory, ocení zejména diabetici a ti, co se snaží zhubnout. Topinambury totiž mají nízkou energetickou hodnotu, protože namísto škrobu obsahují inulin. Ten patří mezi fruktooligosacharidy, kterým se také říká rozpustná vláknina. Nevstřebává se v tenkém střevě, ale je rozkládán bakteriemi až v tom tlustém. Podporuje hubnutí, protože ovlivňuje hladiny hormonů signalizující sytost, zmírňuje zácpu, pomáhá předcházet rakovině tlustého střeva, zlepšuje imunitu, působí protizánětlivě a předmětem zkoumání jsou i jeho účinky na zdraví srdce a cév. Topinambury ovšem nejsou vhodné před tréninkem ani po něm. Jednak mají nízký glykemický index a jednak mohou způsobovat nadýmání.
Topinambury jsou velice chutné a všestranné. Můžeme je jíst syrové (trochu připomínají kedlubny), vařit je, dělat z nich polévky, pyré a skvěle chutnají pečené. Neměli bychom je ale smažit, pak jsou obtížně stravitelné.
Recept:
Pečené topinambury s cibulí a rozmarýnem
500 g topinambur očistíme (loupání není nutné) a nakrájíme na kolečka a vsypeme do vymazaného pekáčku. Přidáme dvě cibule nakrájené na půlkolečka, dva prolisované stroužky česneku, lžičku drceného rozmarýnu, osolíme a lehce opepříme. Promícháme a pečeme cca 40 min na 180°C. Můžeme jíst jako přílohu anebo samostatné jídlo – v tom případě doplníme strouhaným parmazánem nebo jogurtovým dipem pro zajištění příjmu bílkovin
Stop vzbouřeným útrobám
Trápí vás za běhu trávicí potíže? Problém se může skrývat v jídelníčku.
Nadýmání a plynatost – vyřaďte před během pokrmy s obsahem vlákniny. Problém může být i přejídání, ale může jít i o projev laktózové intolerance, zkuste tedy omezit mléčné výrobky.
Krkání – možná jíte příliš rychle. Zapomeňte také na perlivé nápoje.
Pálení žáhy a nevolnost – nepřejídejte se, běhejte s dostatečným odstupem od jídla. Vynechte kávu a kořeněná jídla. Pomoci může i žvýkání zázvoru.
Nucení na stolici – problém může být přejídání před během, ale i nadměrná konzumace sacharidových doplňků během něj. Nikdy proto nekonzumujte více než 60 g sacharidů za hodinu běhu, víc stejně vaše tělo nevyužije. U někoho také může jít o reakci na pití kávy.
Text: Petr Kučera | Foto: Shutterstock