Jídelníček v barvách podzimu

Příchod podzimu je pro milovníky ovoce a zeleniny dobou zaslíbenou – snad v žádném jiném období nemají k dispozici tak bohatý výběr plodin z domácí produkce. Co určitě zařadit do jídelníčku?

Dýně – jsou skvělým zdrojem beta-karotenu, vitaminu C, kyseliny listové a vlákniny, které podpoří rovnováhu střevního mikrobiomu.

Červená řepa – její konzumace podpoří produkci oxidu dusnatého, který má prokazatelný pozitivní vliv na vytrvalostní výkonnost.

Jablka – v tomto období mají nejvíc vitaminu C. Najdeš v nich ale i pektin pro podporu střevního mikrobiomu, draslík a kvercetin, který zlepšuje výkonnost.

Hrušky – i ty patří mezi bohaté zdroje kvercetinu, posiluje imunitu, a dokonce obsahuje látky s protidepresivními účinky.

Fenykl – méně známá zelenina výrazné chuti je bohatá na vitaminy, podporuje trávení a má blahodárný vliv na dýchací systém.

Text: Blanka Gololobovová | Foto: Shutterstock