Příchod podzimu je pro milovníky ovoce a zeleniny dobou zaslíbenou – snad v žádném jiném období nemají k dispozici tak bohatý výběr plodin z domácí produkce. Co určitě zařadit do jídelníčku?
Dýně – jsou skvělým zdrojem beta-karotenu, vitaminu C, kyseliny listové a vlákniny, které podpoří rovnováhu střevního mikrobiomu.
Červená řepa – její konzumace podpoří produkci oxidu dusnatého, který má prokazatelný pozitivní vliv na vytrvalostní výkonnost.
Jablka – v tomto období mají nejvíc vitaminu C. Najdeš v nich ale i pektin pro podporu střevního mikrobiomu, draslík a kvercetin, který zlepšuje výkonnost.
Hrušky – i ty patří mezi bohaté zdroje kvercetinu, posiluje imunitu, a dokonce obsahuje látky s protidepresivními účinky.
Fenykl – méně známá zelenina výrazné chuti je bohatá na vitaminy, podporuje trávení a má blahodárný vliv na dýchací systém.