Mléko: Plnotučné nebo odstředěné?

Mléko: Plnotučné nebo odstředěné?

Saháte v obchodě po modré nebo červené krabici? Ve finále je to jedno.

Výživáři často slýchají, že plnotučné mléko je lepší, protože to netučné je naloženo cukrem. Je to hloupost. Pokud není mléko ochucené, bez ohledu na tuk má v jednom šálku 12 g přirozeně se vyskytujícího cukru – laktózy. Žádný přidaný cukr.

Spolu s procenty tuku v mléce se mění pouze množství kalorií. Šálek odtučněného mléka má asi 90 kalorií a 0 g tuku. Hrnek plnotučného mléka kolem 145 kalorií a 8 g tuku. Všechny ostatní základní živiny – vápník, draslík, vitamin D aj. – jsou stejné.

Ale co ten tuk?

Již před časem bylo prokázáno, že tuků v jídelníčku se není třeba obávat. Ano, mléčný tuk je primárně nasycený, ale mnohem důležitější jsou ostatní živiny v mléce a ještě větší roli hraje celkový kontext stravování. Výživa není ani černá ani bílá. Navíc se nejedná o žádné závratné množství tuku.

Jestli plno nebo nízkotučné by tak měli řešit pouze ti, co se snaží zhubnout – mohou ušetřit pár kalorií. Vy ostatní klidně popíjejte plnotučné.

Podivný signál anémie

Pokud prahnete po tom žvýkat led, i když venkovní teplota tomu nenapovídá, ve skutečnosti může vaše tělo toužit po něčem docela jiném. Podle prestižní americké kliniky Mayo to může značit anémii nebo(li) nedostatek železa.

Nedávná studie společnosti Science Direct zjistila, že toto chladné nutkání může být způsobeno skutečností, že anémie se často projevuje jako únava – a dotyční potřebují vzpruhu.

Na pozoru by se měly mít hlavně ženy, které jsou mj. díky menstruaci k anémii náchylnější.

Všímejte si své chutě na studené a ujistěte se, že máte ve stravě dostatek potravin bohatých na železo, jako je červené maso, fazole, špenát a čočka.

Text: Petr Kučera | Foto: Shutterstock