K létu neodmyslitelně patří zmrzlina. Může se zdát neškodným osvěžením, ale často obsahuje skryté kalorie a cukr. Na co si dát pozor a po jaké zmrzlině sáhnout, radí Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse (www.naturhouse-cz.cz).
Teplé letní počasí bývá příjemné, ale občas nám nedá vydechnout a mění se v nesnesitelné horko. A když zrovna není možnost si lehnout k vodě, ve které bychom se zchladili, saháme po způsobech, jak se osvěžit vnitřně: po chlazených nápojích a zmrzlině, která se sice může zdát neškodná, často je ale plná skrytých kalorií a cukrů. Jak to vyřešit?
Lepší volba: ovoce
Když se snažíme zhubnout, anebo při dodržování redukčního jídelníčku, bychom v obchodě koupené zmrzliny měli zařazovat pouze výjimečně. Svým složením se zdravé stravě podobají jen z dálky. Pokud se přesto pokušení neubráníte, vyhněte se produktům, které jsou plné tučné smetany, a vybírejte spíše z ovocných variant. Nejlepší je si vyrobit zmrzlinu doma – budete tak mít kontrolu nad tím, co vše je v ní obsaženo a chuťově se jí koupené zmrzliny sotva vyrovnají.
Kefír pro zjemnění
V létě to chce využít šťavnaté ovoce a zeleninu na maximum. Ideální jsou jahody, borůvky, rybíz nebo maliny. Stačí oblíbenou kombinaci ovoce rozmixovat a nechat zmrznout. Dobře poslouží speciální tvořítka na nanuky, která jsou hojně k dostání.
Ovoce můžete obohatit o jogurt, tvaroh, zakysanou smetanu nebo kefír, které mají ochlazující efekt a vytvoří jemnou chuť.
Lahodnou a osvěžující variantou je sorbet. Jde o zmrzlinu z oslazené vody smíchané s najemno rozmixovaným čerstvým ovocem. Směs snadno zmrazíte v nerezové míse a můžete podávat. Často se přidává i alkohol, v dietní variantě jej ale spíše vynechte, stejně jako zbytečné slazení.
Večer spíše ne
Ovocné zmrzliny a sorbety zařazujte ke svačině. Ovoce a sladké pokrmy obecně nejsou příliš vhodné na večer, protože tělo už pak nemá dostatek času cukry spálit. Když už se bez sladkého neobejdete, dávejte si jej spíše v dny, kdy máte větší energetický výdej.
Domácí ovocná zmrzka
Potřebujete
- 1 zralý ananas
- 6 zralých zlatých kiwi (nebo normálních)
- sirup z agáve
- formičky na nanuky
Postup: Kiwi oloupejte a nakrájejte na kolečka, ananas očistěte a nakrájejte na kostičky. Pár koleček kiwi si nechejte stranou. Zbytek kiwi a ananasu rozmixujte v troše vody. Vzniklou směs můžete osladit sirupem z agáve. Do formiček na nanuky dejte po 1 kolečku kiwi a zalijte rozmixovanou směsí. Nechejte zmrazit.
Text: Petr Kučera | Foto: Shutterstock