Dle statistik až 70 % evropských mužů, a dokonce 90 % žen jí málo vlákniny. Běžci mezi ně patří velice často, protože kvůli horší stravitelnosti vlákninu často omezují. Proč je to velká chyba?
-
Nakrmí přátelské bakterie
My sice vlákninu coby zdroj energie využít neumíme, bakterie v našich střevech ale ano. A pokud střevní mikrobiom prosperuje, má pozitivní vliv na zdraví celého našeho těla, a dokonce i na výkonnost.
-
Prospěje srdci
Pouhé přidání vlákniny do jídelníčku vede k poklesu krevního tlaku a zlepšuje se zdraví celé srdečně cévní soustavy.
-
Pomůže zhubnout
Zvýší totiž pocit nasycení a omezí vstřebávání kalorií z potravy.
-
Zmírní zácpu
Jde o jeden z nejúčinnějších prostředků.
-
Ochrání před rakovinou
Dostatečná konzumace vlákniny snižuje riziko rakoviny nejen střev, ale i prsu.