proč jíst vlákninu?

Dle statistik až 70 % evropských mužů, a dokonce 90 % žen jí málo vlákniny. Běžci mezi ně patří velice často, protože kvůli horší stravitelnosti vlákninu často omezují. Proč je to velká chyba?

  • Nakrmí přátelské bakterie

My sice vlákninu coby zdroj energie využít neumíme, bakterie v našich střevech ale ano. A pokud střevní mikrobiom prosperuje, má pozitivní vliv na zdraví celého našeho těla, a dokonce i na výkonnost.

  • Prospěje srdci

Pouhé přidání vlákniny do jídelníčku vede k poklesu krevního tlaku a zlepšuje se zdraví celé srdečně cévní soustavy.

  • Pomůže zhubnout

Zvýší totiž pocit nasycení a omezí vstřebávání kalorií z potravy.

  • Zmírní zácpu

Jde o jeden z nejúčinnějších prostředků.

  • Ochrání před rakovinou

Dostatečná konzumace vlákniny snižuje riziko rakoviny nejen střev, ale i prsu.

Text: Blanka Gololobovová | Foto: Shutterstock