Proč nezavrhovat mraženou zeleninu?

Většina lidí má zafixováno, že nejlepší potravina je vždy ta čerstvá. V případě zeleniny to však vždy platit nemusí.

Není sice nic lepšího než čerstvá zelenina ze zahrádky,avšak v tomto ročním období je sortiment české zeleniny velmi omezený a obsah řady živin je kvůli dlouhému skladování snížený. Dovážená zelenina je zase sklízena nezralá a při přepravě trpí.

Pokud ale zvolíš zeleninu mraženou (ať už domácí nebo dováženou), tak ta je obvykle sklízena v době nejvyšší zralosti a mrazí se hned na místě, takže nedochází k jejímu znehodnocení při přepravě a skladování. Obsah některých živin sice mrazením poklesne, ale rozdíl to není velký.

V případě ovoce však mražení napáchá škody mnohem větší. Navíc je k ovoci před mražením často přidáván cukr či syntetický vitamin C, takže je důležité pečlivě sledovat etikety.

Text: Blanka Gololobovová| Foto: Shutterstock