Možná za to může rozblizlá čočka s párkem ze školní jídelny, každopádně ale platí, že se luštěniny v jídelníčku většiny z nás objevují méně často, než by si zasloužily. A pokud se snažíme zhubnout, platí to dvojnásob.
Luštěniny nám totiž mohou při hubnutí pomoci hned několika způsoby:
-
Více bílkovin
Navýšit příjem bílkovin je jednou z důležitých zásad, které při redukčním režimu zabrání zpomalování metabolismu. Zvýšit konzumaci výhradně jejich živočišných zdrojů však není vždy dobrá cesta – pokud zrovna nemiluješ nízkotučné mléčné výrobky, „suchá“ kuřecí prsa a bílek zbavený žloutku, dostaneš do sebe zároveň nemalé množství kaloricky vydatného tuku. Vyplatí se proto sáhnout po rostlinných zdrojích bílkovin, a právě luštěniny jsou z nich na proteiny nejbohatší.
Mysli ale na to, že až na výjimky neobsahují luštěniny komplexní spektrum esenciálních aminokyselin, takže je doplň buď celozrnnými obilovinami, nebo nějakou živočišnou potravinou – párek ale raději vynech.
-
Více vlákniny
Nedostatečný příjem vlákniny je jednou z nejčastějších dietních chyb. Vláknina totiž zaprvé omezuje vstřebávání živin z potravy, a to až o 10 %, čímž se sníží celkový energetický příjem, i když jíme stejně. Za druhé snižuje glykemický index jídla, čímž přispívá k omezení ukládání tuků a záchvatů „vlčího hladu“, a za třetí podporuje rovnováhu střevního mikrobiomu, která je při hubnutí rovněž důležitá.
-
Podpoří spalování tuků
Luštěniny jsou velice bohaté na dvě aminokyseliny, které jsou při hubnutí zásadně důležité: arginin a glutamin. Dostatečný příjem argininu je přitom důležitý pro optimální využití tuků coby zdroje energie a glutamin zase podpoří zvýšení metabolismu po zátěži – dle výzkumů až o 50 %!