Sedm divů goji

Sedm divů goji

Goji neboli kustovnici čínské se také říká červený diamant. Plody původem z Asie totiž nejen skvěle chutnají, ale především mají pozitivní vliv na naše zdraví.

Jak zařadit goji do jídelníčku? „Jednoduše, sušené plody lze přidat do oblíbeného smoothie, do ovesné kaše či jogurtu, dezertů, salátů nebo i samotné, jako rychlou svačinu. Doporučuji je ovšem předem namočit do vody asi na 30 minut, jinak jsou totiž tvrdší,“ uvádí Soňa Lovichová, výživová poradkyně Naturhouse. 

Vliv goji na zdraví

„Goji působí příznivě na činnost jater a ledvin. Zvyšuje pocit pohody, zlepšuje neurologické a psychické stavy, funkci oběhové a trávící soustavy. Má antioxidační účinky, působí pozitivně na oči. Stimuluje imunitní systém,“ říká Stanislav Petříček, odborník na raw stravování a zdravý životní styl bistRAWveg (bistrawveg.cz) a dodává: „Goji obsahuje karotenoidy, flavonoidy, aminokyseliny i vitaminy – například obsah vitaminu C je srovnatelný s citrusy.“

  1. Doping pro zrak

Goji je bohatým zdrojem karotenoidů, zejména zeaxanthinu, který působí jako antioxidant, chrání oční sítnici a bojuje proti onemocněním očí.

  1. Podpora imunitního systému

Antioxidanty jsou velkým pomocníkem imunitního systému.

  1. Prevence rakoviny

Studie na myších ukázaly, že goji může bránit růstu nádorů.

  1. Pro krásnější pleť

Goji oceníme při opalování, ovlivňuje stárnutí pleti a zlepšuje její celkové zdraví.

  1. Reguluje cukr v krvi

Goji pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a podporuje udržení rovnováhy inzulinu a glukózy v krvi. Studie navíc tvrdí, že u nemocných se zvýšila hladila „zdravého“ HDL cholesterolu.

  1. Pro pohodu v duši

120 mililitrů šťávy z goji je klíčem k energii, dobré náladě a zlepšení spánku, tedy alespoň podle americké studie. Účastníci průzkumu cítili po 15 dnech konzumace goji více energie, spokojenosti i schopnosti se soustředit.

  1. Zdraví jater a ledvin

Už tradiční čínská medicína oceňovala účinky goji při léčbě onemocnění ledvin. Výzkumy navíc ukázaly, že může pomoci při poškození jater alkoholem.

Text: Petr Kučera | Foto: Shutterstock