Výzkumy jednoznačně prokázaly, že pokud se nám před závodem či tréninkem povede maximalizovat prokrvení svalů, naše výkonnost vzroste. Cesta, jak toho dosáhnout, se jmenuje oxid dusnatý.
Oxid dusnatý (NO) je malá molekula, která funguje jako vazodilatant, tj. roztahuje cévy. Tím zlepšuje prokrvení všech tkání v těle, svaly nevyjímaje. A protože naše cévy představují jedinou cestu, kudy může do svalů pronikat kyslík a živiny, znamená právě zlepšené prokrvení veliké plus pro naši běžeckou výkonnost. Jak tedy zajistit, aby naše tělo začalo produkovat oxid dusnatý ve větší míře?
Dodej arginin
Aminokyselina arginin je nutná pro vznik oxidu dusnatého. Nepatří mezi esenciální aminokyseliny, tělo je schopno si ji vytvářet, pokud mu ji ale dodáme, výrazně mu ušetříme práce a produkci NO podpoříme.
Arginin se vyskytuje zejména v mase, mořských plodech, ale i v luštěninách, dýňových a slunečnicových semínkách. Lze jej užívat i jako doplněk stravy. Pokud to tvůj žaludek snese, můžeš arginin užívat i před zátěží, ale spíše před závodem – užívání před tréninkem snižuje produkci růstového hormonu.
Zajisti dusičnany
Látkou, z níž NO vzniká, jsou dusičnany. Jejich nejlepším zdrojem je zelenina, zvláště červená řepa, špenát a další druhy listové zeleniny. Šťávu z nich je možné užívat i cca půl hodiny před zátěží – podle výzkumů tím jednoznačně podpoříš výkonnost.
Podpoř produkci eNOS
eNOS je enzym, který katalyzuje reakci vzniku NO – bez něj se tato látka nevytváří. Gen zodpovědný za jeho tvorbu je možné aktivovat pomocí kyseliny ellagové – látka, jež se nachází např. ve šťávě či extraktu z granátového jablka.