Psychologové se shodují, že v (před)závodním čase se z nás stávají iracionální bytosti a stejným způsobem dokážeme chybovat stále znovu a znovu. Nač si dát pozor?
1. Vyletíte jako splašení
Řešení: Zažijte si tempo
Někdy vás strhne euforie, ale někdy jen neumíte závodní tempo dobře odhadnout. Vyplatí se proto přihlásit se ještě v tréninkovém cyklu na závod „na zkoušku“, kdy si kýžené tempo na důležitý závod otestujete (třeba v pětce tempo na desítku). Podmínky při závodě se od tréninkových jednotek liší, a čím víc budete „závodit“, tím víc se s tempem sžijete. V hlavním závodě se pak budete cítit jistěji a tempo odhadnete a udržíte snáz.
2. Píchání v boku
Řešení: Přemýšlejte nad stravou
Píchání v boku se objevuje díky příliš rychlému startu, ale může ho zapříčinit i nevhodná předzávodní strava. Tři až čtyři hodiny před závodem delším 60 minut byste měli přijmout 300 až 350 kalorií, před kratším si dejte dvě hodiny dopředu svačinu o 200 až 250 kaloriích s nízkým obsahem tuku i vlákniny. Udělejte si pár generálních zkoušek v tréninku: probuďte se a najezte se tak, jak byste to udělali před závodem s tím, že respektujete čas startu.
3. Jak jíst při závodě?
Řešení: Zkuste si to předem
Během tréninku si vyzkoušejte výživu, kterou chcete použít při závodě. Ale pozor, držte i stejné tempo. Co funguje, když běžíte pomalu, nemusí fungovat při závodním tempu. Platí, že potřebujete palivo pouze při závodech, které trvají přes hodinu. Opět jsou dobrou volbou „ladicí závody“, které vás lehce znervózní – chování žaludku se mění i ve stresu. Nerváci se budou raději držet tekuté energie.
4. Nervozitou k horšímu výkonu
Řešení: Dost času a mantra
Čím méně stresu, tím lépe. Vytvořte si seznam věcí, které potřebujete s sebou a vše si připravte – a odškrtněte – už večer. Vyrazte včas, abyste měli zálohu pro dopravu a parkování. Zároveň se v klidu rozkoukáte po zázemí a obhlédnete trasu. Nic vás pak nezaskočí. Na startu se zklidněte několika hlubokými nádechy do břicha. Můžete si k tomu v duchu opakovat mantru „jsem připraven“ a „zvládnu to“.