Články o zdravé výživě na nás obvykle chrlí informace o tom, jaké by mělo jídlo obsahovat živiny, často se přitom ale zapomíná na další důležitý aspekt potravy: chuť.
Určitě to znáte: vstoupíte do bytu, kde se zrovna vaří, nasajete vůni a začnou se vám sbíhat sliny – a to doslova. Výměšky slinných žláz totiž obsahují trávicí enzymy a tělo se tím připravuje na trávení potravy. To samé probíhá i v žaludku a tyto procesy pokračují i v okamžiku, kdy dáme do úst první sousto. Složení trávicích šťáv se přitom mění v závislosti na vnímané chuti. A pokud nám jídlo nevoní a nechutná, trávení probíhá méně efektivně.
Chuť se ostatně vyvíjela miliony let proto, aby nás motivovala přijímat potravu. Sladké nám zajišťovalo energii, slané minerály, jídlo s chutí umami bílkoviny… Extrémní chuť na určitou potravinu tak může být signálem, že nám nějaká živina chybí. Ájurvéda dokonce pomocí chutí léčí – tvrdí totiž, že každý druh chuti ovlivňuje určitou energetickou kvalitu těla a preferování či odmítání některé chuti může být příznakem zdravotního problému.
Závislost na chuti
Máme tedy jíst jen to, na co máme chuť? Bohužel ne tak docela, protože jsme příliš přivykli výrazným chutím. Některé přísady jsou navíc pro tělo matoucí. Například slané krekry dochucené glutamátem sodným uspokojí naši chuť na umami, která tělu sdělí, že přijímáme bílkoviny. Těch ale pochopitelně krekry obsahují jen minimum.
Některé chutě jsou navíc návykové. Známé je to o čokoládě, při jejíž konzumaci se v mozku uvolňují endorfiny, ale platí to třeba i pro pálivé pokrmy. Jejich hojné pojídání je opodstatněné v tropických oblastech, protože horko obecně snižuje chuť k jídlu, v našem pásmu však může způsobit problémy.
Jídlo by nám tedy mělo vonět a chutnat, zároveň bychom ale měli omezit konzumaci jídel velmi intenzivní chuti (např. méně sladit a solit), abychom se znovu naučili vnímat přirozenou chuť potravin.
3 superjídla pro zdraví i výkonnost
- Vejce
Obsahují vše, co zárodek potřebuje pro svůj růst – vitaminy a minerály, kvalitní, dobře stravitelné bílkoviny, ale například i kyselinu linolenovou (CLA), která má protirakovinné účinky a jejíž nedostatek snižuje výkonnost.
- Játra
Játra jsou bohatou zásobárnou vitaminů rozpustných v tucích, tj. A, D, E a K. Kromě toho jsou vynikajícím zdrojem železa ve skvěle vstřebatelné hemové formě a vitaminu B12, který je rovněž důležitý pro krvetvorbu. Pro výkonnost je důležitý i vysoký podíl kvalitních bílkovin a potěší i vysoký obsah lecitinu, který působí protizánětlivě, snižuje cholesterol a podporuje mozkové funkce.
- Maliny a ostružiny
Kromě vitaminů a minerálů obsahují i rostlinná barviva z rodiny bioflavonoidů, která mají silné protizánětlivé a antioxidační účinky.
Když bílkoviny, tak před spaním
Dostatek bílkovin ve stravě je nezbytný pro růst svalové hmoty a opravy poškozených svalů. Nedávný výzkum zveřejněný v časopise Journal of Nutrition ovšem ukázal, že celkový příjem proteinů může být nižší, než se doposud doporučovalo, o to více však záleží na správném načasování. Ukázalo se přitom, že nejefektivnější je konzumace bílkovin těsně před ulehnutím. Když si tedy dáte před spaním hrnek mléka, bílý jogurt nebo proteinový nápoj, uděláte pro rychlost regenerace a tvorbu svalové hmoty opravdu hodně.