Na riziko přepáleného začátku závodu upozorňujeme v RUNu každou chvíli. Proč je ale pro celkový výkon tak nebezpečný?
Hlavní roli zde hraje zvýšená hladina laktátu, která způsobuje další metabolické změny ve svalech (zejména jde o zvýšenou hladinu draslíku, fosfátů a reaktivních volných radikálů kyslíku). Všechny tyto faktory pak způsobují zhoršení ekonomiky běhu.
Výzkum vědců z Norské univerzity vědy a technologie přitom ukázal, že kritická je v tomto směru hladina krevního laktátu 5 mmol/l. Pokud ji běžec překročí, zhorší se ekonomika jeho běhu v průměru o 5,5 %.
To se může zdát málo, ale není. Autoři studie odhadují, že toto zhoršení ekonomiky odpovídá ztrátě 30 vteřin při 10 minutách běhu, tří minut při hodině běhu a více než osmi minut při maratonu okolo 2:30.
Platí přitom, že pro velmi krátké závody (v řádu minut) může být rychlý start výhodný, protože pomůže rychleji rozjet spotřebu kyslíku. V bězích od tří kilometrů výše je to ale zásadní taktická chyba.