Top 5 ochlazujících potravin

O tom, jestli tě potravina ochladí nebo ohřeje, nerozhoduje jen její teplota, ale i způsob, jakým po konzumaci ovlivňuje organismus (nebo, chceš-li, její energie). Co tedy zařadit do jídelníčku pro lepší zvládání letního horka?

Kefír a jogurt

Mléčné výrobky jsou obecně ochlazující, a nejvíce to platí pro kysané varianty – tedy pro jogurt, kefír, podmáslí apod. Můžeš je jíst či pít samotné, dělat z nich zálivky na saláty, vyrábět z nich zmrzlinu…

Náš tip: pokud se snažíš zhubnout, začni den sklenicí syrovátky.

Syrová zelenina

Ochlazující efekt mají v syrovém stavu prakticky všechny druhy zeleniny (proto bychom také v zimě měli jíst větší podíl té tepelně urpavené). Nejvíce to platí pro druhy obsahující hodně vody, tedy například pro okurky, rajčata či melouny, a také pro listovou zeleninu. Nejméně tě pak ochladí ta kořenová.

Náš tip: kromě salátů jsou skvělé i studené polévky, například gazpacho.

Tropické ovoce

Také většina druhů ovoce ochlazuje, a zvláště to platí pro tropické a subtropické druhy.

Náš tip: skvěle tě ochladí džus ředěný vodou.

Máta

Takhle bylinka je téměř synonymem osvěžení. Můžeš ji používat do nápojů – stačí dát do vody pár lístků a po pár hodinách získáš krásně osvěžující pití – krájet do salátů, kombinovat s ovocem i sladkostmi…

Náš tip: když tě čeká závod v horku, přidej do trošky krému kapku mátové silice a mázni jej pod nos.

Pivo a víno

Není divu, že máš v horkých dnech chuť na pivo. Tento nápoj totiž nejen skvěle zažene žízeň, ale i výrazně celkově ochladí tělo. Možná ještě lépe ale funguje bílé víno, zvláště pak ve formě střiku. Jen se to nesmí přehnat.

Náš tip: alkohol nikdy nepij bezprostředně po tréninku či závodě. Dej si ho až poté, co doplníš ztracené tekutiny například ionťákem.

Text: Petr Kučera | Foto: Shutterstock