Trénink na lačno zlepší výkonnost a podpoří hubnutí

Máte pocit, že byste nedokázali vyběhnout, aniž byste před tím ráno něco pojedli? Je to jen věc zvyku, který se v tomto případě vyplatí překonat.

Vytrvalostní trénink nalačno (minimálně 10 hodin po posledním jídle) totiž prokazatelně zlepšuje schopnost těla spalovat při zátěži tuky, což je důležité zejména při dlouhých bězích. Pokud jste doposud nalačno neběhali, začněte opatrně, třeba jen 30 minutami pomalého klusu. Postupně pak tréninkové dávky zvyšujte. Obecně platí, že ranní trénink je vhodnější pro běhy nízké až střední intenzity. Můžete sice absolvovat i něco ostřejšího, ale rozcvičte se předtím důkladněji, než jste zvyklí, a počítejte s tím, že nebudete schopni vyvinout takovou rychlost.

Vyběhněte s prázdnou nádrží

Nejúčinnější variantou tréninku na lačno (ve smyslu podpory spalování tuků) je ten, při němž vyběhnete na trať s nízkými zásobami glykogenu. Toho docílíte například tím, že navečer absolvujete posilovací trénink a zároveň v pozdních večerních nebudete nic jíst, zvláště pak ne sacharidy. Ráno pak zařaďte běh mírnější intenzity v trvání minimálně 45 minut.

Podpořte hubnutí

Vědci pozorovali mladé, zdravé muže, kterým naordinovali zvláštní dietu. Přiměli je, aby konzumovali o 20 procent více kalorií a o 50 procent více tuku, než jedli před začátkem studie. Pozorovaní muži pak byli rozděleni do tří skupin: první vedla sedavý způsob života, druhá cvičila dopoledne po snídani, třetí před snídaní.Studie publikovaná v časopise The Journal Physiology ukázala, že při cvičení nalačno nejenže tělo spaluje více tuku, ale také se pak během dne lépe brání případnému přibývání na váze.

Výsledek? Není překvapením, že první skupina dopadla nejhůř. Muži přibrali v průměru téměř 3 kilogramy a rozvinula se u nich inzulinová rezistence (IR – viz box). Také u mužů z druhé skupiny se projevil jistý stupeň IR, přibrali ale „pouze“ 1,5 kg. Muži, kteří cvičili před snídaní, si udrželi váhu a žádné další problémy se u nich neobjevili. Během dne také spalovali více kalorií než ostatní.

Text: Blanka Gololobovová | Foto: Shutterstock