Zeleninu si při redukčních kúrách dávám hlavně proto, že pomůže zaplnit žaludek, a přitom má minimum kalorií. Ona však navíc obsahuje i řadu látek, které hubnutí přímo podporují. A které druhy bychom určitě neměli vynechat?
Při redukčních kúrách je velmi populární například okurka či cuketa, protože mají mimořádně nízkou kalorickou hustotu. Velmi prospěšné jsou ale i následující druhy:
Košťálová zelenina
Brokolice, květák, kedlubna, zelí, kapusta, tuřín, ředkvičky či rukola – všechny tyto druhy patří mezi košťálovou zeleninu, která vyniká obsahem sulforafanů, organických sloučenin síry s mnoha mimořádnými účinky na organismus. Poprvé se o nich začalo hovořit v roce 1992, kdy Paul Talalay publikoval svou studii o protirakovinných účincích brokolice.
Sulforafany ti ale mohou pomoci i snáze zhubnout, protože podporují detoxikaci, pomáhají snížit inzulinovou rezistenci, která vede k přibývání na váze, působí silně protizánětlivě a podporují metabolismus. Nejsou ale příliš tepelně stálé, proto zeleninu konzumuj raději syrovou nebo jen krátce tepelně upravenou (do 3 minut). Velmi bohatým zdrojem jsou pak brokolicové či ředkvičkové klíčky.
Rajčata
Nejoblíbenější domácí zelenina má nejen nízkou kalorickou hodnotu a hodně vody, ale je i velmi bohatým zdrojem lykopenu. Jde o látku s výraznými protizánětlivými a antioxidačními účinky, která chrání proti rakovině i nemocem srdce a cév, ale pomůže ti i zhubnout. Podle výzkumů totiž obsah rajčat v konzumovaném jídle výrazně prodlouží pocit nasycení.
Mrkev a dýně
Tyto druhy zeleniny jsou bohaté na beta-karoten. Ten se v těle mění na tzv. retinoidy, které přímo ovlivňují aktivitu řady genů v DNA tukových buněk – jejich vznik, diferenciaci, ochotu ukládat tukové zásoby, nebo je naopak využívat jako zdroj energie.
5 letních nápojů pro redukci váhy
Také máš v horku pocit, že ti voda „neleze do krku“ a špatně ti zažene žízeň? Vyzkoušej třeba nápady, co si do obyčejné vody přidat. Vzniklé nápoje jsou osvěžující, chutné, nízkokalorické a navíc přímo podporují hubnutí a detoxidaci.
Citrón a máta – do vody přidej trochu citrónové šťávy, pár lístků máty a nech několik hodin odstát.
Okurka – můžeš ji nakrájet na kolečka a nechat louhovat, nebo s vodou rozmixovat.
Jablko a skořice – Můžeš využít ředěný jablečný džus s půl lžičkou skořice, nebo zkusit light verzi: místo džusu lžíci až dvě jablečného octa.
Grapefruit – do vody můžeš přidat šťávu, nebo v ní louhovat nakrájené kousky.
Pomeranč a meduňka – nech ve vodě louhovat nakrájené kousky pomeranče a hrst drcených meduňkových lístků.
Více vody, méně jídla
Rada, že máš během redukční kúry pít více vody skutečn funguje. V rámci výzkumu zveřejněném v odborném časopise Journal of Human Nutrition and Dietetics odborníci sledovali stravovací zvyklosti dobrovolníků, kteří dostali za úkol k běžnému příjmu tekutin navíc přidat denně 2-3 sklenky vody. Zjistilik že díky tomu automaticky snížili denní příjem kalorií ze stravy o 68-205 kcal, a navíc měli tendenci se stravovat zdravěji (zejména co do příjmu cukrů, codíku a nasycených tuků).
Text: Petr Kučera | Foto: Shutterstock