10 nejlepších zdrojů bílkovin

Nedostatečný příjem proteinů je nejčastější stravovací chybou běžců. Které potraviny vám je pomohou doplnit nejefektivněji?

  • Mandle – obsahují bílkoviny ve stejné kvalitě jako živočišné produkty, navíc vitamin E, vápník, hořčík a nenasycené mastné kyseliny.
  • Kakao – ideální k doplnění cukrů i bílkovin po zátěži.
  • Tuňák – kromě stravitelných bílkovin je bohatý i na vitamin B12.
  • Kuřecí prsa – obsahují hodně bílkovin a málo tuků.
  • Krůtí maso – obsahuje též vitamin B6, niacin a selen.
  • Vejce – mají ideální poměr jednotlivých aminokyselin.
  • Nízkotučný jogurt – ideální při redukci váhy, kromě kvalitních bílkovin obsahuje i tzv. glykomakropeptidy, které tlumí pocity hladu.
  • Sója – další rostlinný zdroj s vynikajícím poměrem aminokyselin.
  • Syrovátka – je bohatá na BCAA aminokyseliny urychlující regeneraci.
  • Losos – vynikající zdroj omega-3 kyselin.
Text: Jana Lukášová | Foto: Shutterstock