Je to jen zbytečná nálepka, která umožňuje prodat obyčejné jídlo dráž, nebo je to vodítko pro to, jak jíst zdravě? Pravda je jako vždy někde mezi, nicméně o dost blíže druhému tvrzení.
Důvodů, proč je nákup bio potravin dobrý nápad, je hned několik:
- Lepší nutriční hodnoty
Tento důvod je více patrný u živočišných potravin. Zvířata jsou totiž krmena přirozenou stravou (pasou se). Jejich produkty tak dle studií obsahují o polovinu více prospěšných omega-3. Mnohem vyšší je i obsah vitaminu K2 nezbytného pro kosti, srdce i imaunitu. Lépe jsou na tom ale i rostlinné produkty, protože ekologičtí zemědělci se lépe starají o půdu.
- Méně přidaných látek
Lepší volbou jsou i výrobky s nálepkou bio. U těch je zákonem omezeno množství aditiv, takže jsou prakticky bez „éček“.
- Méně chemikálií
Konvenční ovoce a zelenina jsou ošetřovány spoustou chemikálií, a zdaleka ne všechny lze odstranit omytím. U bio se toho bát nemusíš. U zvířat zase nehrozí, že by například preventivně dostávala antibiotika.
- Přínos pro přírodu
Nepoužívání chemie je pozitivní i pro hmyz, půdní mikroorganismy a pro podzemní vody. Ekozemědělci také obvykle osévají menší plochy, dbají na druhovou rozmarnitost a jejich zvířata neznají klecové chovy a podobná zvěrstva.
Samotná značka BIO ti přesto nezaručí, že se stravuješ zdravě – bio sladkosti, jsou stále sladkosti, bio salám je stále salám… Navíc podobným způsobem hospodaří i řada menších farmářů, kteří se ale značkou BIO nehonosí.
Text: Petr Kučera | Foto: Shutterstock