4 tipy, jak si užít jídlo na dovolené a nepřibrat

Mnozí z nás vyrážejí během letních měsíců na dovolenou, někteří si léto užívají na nejrůznějších festivalech a nechybí ani celodenní lenošení u vody. Na většině těchto míst jsou však k dispozici především nezdravé pochoutky. Dá se tam jíst i zdravě?

1. Základem je správné plánování

Ať už pojedete na dovolenou nebo pouze jednodenní výlet, naučte se plánovat dopředu a zjistěte si co nejvíce informací o možnostech stravování v okolí. I když se nabídka zdravých fast foodu stále rozšiřuje, v případě festivalů nebo koupališť přeci jen stále převládají smažené hranolky, levné hot dogy a hamburgery. „Pokud se chystáte na festival, obvykle najdete seznam stánků s jídlem na internetových stránkách festivalu. Případně můžete na internetu najít restaurace v okolí a vybrat si takovou, kde mají v nabídce i zdravější jídla,“ radí Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita a dodává, že v případě potřeby si můžete vzít na fesťák či k vodě jídlo s sebou. „Jednou z možností je například bulgur se zeleninou, který je chutný, nenáročný na přípravu a zároveň je vysoce výživný a lehce stravitelný,“ říká Ryglová.

Bulgur se zeleninou chutná dobře i za studena

Výhodou bulguru je nejen jeho snadná příprava a možnost jíst ho i za studena, ale díky vysokému obsahu vlákniny zasytí na dlouhou dobu. Je také skvělou prevencí proti zácpě a udržuje střeva ve skvělé kondici. Kromě toho je dobrým zdrojem bílkovin.

Ingredience:

  • ½ hrnku uvařeného bulguru od Bonavity
  • 2 uvařené vejce
  • 1/3 salátové okurky
  • ½ žluté papriky
  • 3 ředkvičky
  • 3 rajčata
  • hrst polníčku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 10 lístků čerstvé bazalky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl a pepř

Postup: Nejprve uvařte bulgur dle návodu ve vývaru. Než se bulgur uvaří, připravte si zeleninu. Nakrájejte okurku, papriku, ředkvičky, rajčata a polníček. K připravené zelenině přidejte nakrájená vajíčka. Bazalku nakrájejte a smíchejte s olivovým olejem a citronovou šťávou. Nakonec smíchejte uvařený bulgur, zeleninu s vajíčky a olivový olej s bazalkou a citronovou šťávou. Osolte a opepřete dle chuti.

2. I na cestách jezte komplexní sacharidy

Tvoří-li sacharidy základ vašeho jídelníčku, snažte se i na dovolené dávat přednost komplexním sacharidům. Není důvod si striktně odpírat zmrzlinu nebo jiné dobroty, které se v létě nabízejí, rozhodně to však s konzumací těchto sladkých dobrot nepřehánějte. „Vybírejte komplexní sacharidy i na cestách. Na cestu do auta si můžete připravit kaši do skleničky nebo si vzít pečivo a k tomu pomazánku,“ dává své tipy Michaela Ryglová.

Zdravá kaše do skleničky domů i na cesty

Ovesné kaše do skleničky jsou skvělou a zdravou svačinkou, kterou si připravíte za pár minut večer před spaním. Ráno máte hotovou snídani nebo třeba svačinu na cesty.

Ingredience:

  • 3 lžíce ovesných vloček
  • 3 lžíce Dobré vlákniny
  • 1 lžička chia semínek  
  • dle chuti strouhaný kokos, oříšky, lyofilizované ovoce

Postup: Do skleničky dejte ovesné vločky, dobrou vlákninu a chia semínka. Pak už jen dle chuti přidejte oříšky a sušené ovoce. Příprava je velmi jednoduchá, stačí zalít horkou vodou nebo mlékem a nechat 3 minuty odstát, případně lze připravit večer předem a dát do ledničky. Kdo má rád sladší chuť, může přidat lžíci javorového sirupu nebo medu.

3. Nebojte se trvanlivého pečiva

Čerstvé pečivo, spousta zeleniny, porce bílkovin a rozumná dávka tuku představují ideální svačinku, kterou si můžete připravit s sebou do krabičky. Nemáte-li však přístup k čerstvému pečivu, klidně zvolte kvalitní trvanlivé pečivo. „Knäckebroty, rýžové chlebíčky, křehké grahamové či špaldové plátky a podobné trvanlivé druhy pečiva obsahují vysoké množství vlákniny, které společně s pomazánkou a zeleninou představují plnohodnotné jídlo, se kterým si vystačíte při nejrůznějších aktivitách,“ tvrdí Michaela Ryglová.

Sójová pomazánka s pažitkou nejen pro vegetariány

Sójová pomazánka s čerstvým nebo trvanlivým pečivem je skvělou svačinkou i pro vegetariány. Kromě ředkviček si k ní můžete vzít i další oblíbenou zeleninu.

Ingredience:

  • celozrnné špaldové chlebíčky
  • 20 g sójových kostek
  • 50 g sýru cottage
  • 1 vejce
  • 30 g Lučiny
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • sůl a pepř dle chuti
  • ředkvičky na dozdobení

Postup: Nejprve sójové kostky uvařte dle návodu. Vejce uvařte natvrdo. Mezitím smíchejte sýr cottage, Lučinu, sůl a pepř. Pak přidejte uvařené vejce a sójové kostky. Vše rozmixujte a přidejte čerstvou pažitku. Servírujte se špaldovými chlebíčky a ředkvičkami.

4. Nepodceňujte pitný režim

Kromě jídla je důležité zaměřit se na pitný režim, zvlášť během letních veder. Samozřejmě nic nebrání tomu, abyste si na festivalu či u vody dali vychlazené pivo nebo skleničku Aperolu, základ pitného režimu by však měla tvořit čistá voda. Doplňování tekutin v podobně nealkoholických nápojů může nemalým způsobem ovlivnit psychickou i fyzickou pohodu. „Pití vody pomáhá proti bolení hlavy, únavě i trávicím potížím, které bývají během léta poměrně časté,“ říká Michaela Ryglová a na závěr ještě dodává, že na případné střevní potíže (tzv. cestovatelský průjem) je skvělou prevencí braní probiotik. „Probiotika a prebiotika dokážou příznivě ovlivnit střevní mikrobiom,“ tvrdí Ryglová.

Zdroj: Bonavita

Text: Bonavita | Foto: Bonavitak