5 důvodů, proč jíst vejce

5 důvodů, proč jíst vejce

Těžko hledat potravinu, která by byla více spjatá s jarem. Vejce jsou ovšem i skvělou součástí běžeckého jídelníčku. Proč?

  1. Vyživí svaly – jsou zdrojem kvalitních bílkovin a obsahují i vitamin B12, který je nezbytný pro správný průběh svalových kontrakcí.
  2. Podpoří vytrvalost – jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které zlepšují vytrvalostní výkonnost.
  3. Pomohou zhubnout – obsahují jód, který je důležitý pro produkci energie, a navíc zasytí na dlouhou dobu.
  4. Vyživí nervy – vejce jsou zdrojem cholinu a lecitinu, které jsou nezbytné pro činnost nervové soustavy. Díky tomu zlepší tvou psychickou odolnost i nervosvalovou koordinaci.
  5. Urychlí regeneraci – obsahují totiž řadu antioxidantů a látek s protizánětlivým účinkem.

Plus ještě jeden navíc: vejce jsou velmi bohatým zdrojem luteinu a zeaxantinu, což jsou dvě barviva z rodiny karotenoidů, které jsou zásadní pro zdraví očí.

Náš tip: Dej si vejce spolu s avokádem. Získáš tak skvělou kombinaci zdraví prospěšných mastných kyselin.

Recept pro tebe

Gnocchi s rajčatovou omáčkou

 Na těsto:

750 g brambor

2 vejce

cca 220 g hladké mouky

Na omáčku:

čerstvá bazalka, oregano,

rozmarýn, petržel

½ cibule

2 stroužky česneku

rajčata v plechovce 800 g

60 ml smetany

olivový olej

sůl, pepř, parmezán

Příprava:

Omáčka: V pánvi rozehřejeme olej, přidáme bylinky a restujeme cca 5 minut, dokud nebudou bylinky křupavé. Vyndáme je a do oleje hodíme najemno nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Restujeme na mírném ohni, dokud cibule nezesklovatí. Poté přidáme rajčata, dochutíme pepřem a solí a dusíme, dokud omáčka nezhoustne – cca 30-40 minut. Přidáme smetanu a sundáme z ohně.

Gnocchi: Brambory očistíme a ve slupce uvaříme. Oloupeme je a rozmačkáme nebo nastrouháme (lze  použít i mlýnek na maso,  získáš tak stejnorodou směs. Přidáme ušlehaná vejce, osolíme a postupně přidáváme mouku. Těsto musí být měkké a tvárné. Pozor na mouku – pokud ji přidáš moc, bude těsto gumové. Těsto rozdělíme na 3 části a každou vyválíme na dlouhý váleček o průměru 2 cm. Váleček rozkrájíme na přibližně 2-3 cm kousky. Uvaříme gnocchi ve vroucí osolené vodě – když vyplavou na povrch, jsou hotové. Sebereme je děrovanou naběračkou.

Gnocchi podáváme přelité omáčkou a posypané parmezánem.

Čokoláda čeká na rehabilitaci

Zařazení na seznam nevhodných potravin si čokoláda rozhodně nezaslouží, ba právě naopak. Výzkumů, které potvrzují její pozitivní vliv na zdraví stále přibývá a prospět může i tvé výkonnosti. Výzkum publikovaný v Journal of Physiology například prokázal, že pravidelná konzumace kvalitní čokolády díky obsahu epikatechinu podporuje tvorbu struktur zodpovědných za tvorbu buněčné energie, a tím zlepšuje efektivitu vytrvalostního tréninku.

Text: Petr Kučera | Foto: Shutterstock