Těžko hledat potravinu, která by byla více spjatá s jarem. Vejce jsou ovšem i skvělou součástí běžeckého jídelníčku. Proč?
- Vyživí svaly – jsou zdrojem kvalitních bílkovin a obsahují i vitamin B12, který je nezbytný pro správný průběh svalových kontrakcí.
- Podpoří vytrvalost – jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které zlepšují vytrvalostní výkonnost.
- Pomohou zhubnout – obsahují jód, který je důležitý pro produkci energie, a navíc zasytí na dlouhou dobu.
- Vyživí nervy – vejce jsou zdrojem cholinu a lecitinu, které jsou nezbytné pro činnost nervové soustavy. Díky tomu zlepší tvou psychickou odolnost i nervosvalovou koordinaci.
- Urychlí regeneraci – obsahují totiž řadu antioxidantů a látek s protizánětlivým účinkem.
Plus ještě jeden navíc: vejce jsou velmi bohatým zdrojem luteinu a zeaxantinu, což jsou dvě barviva z rodiny karotenoidů, které jsou zásadní pro zdraví očí.
Náš tip: Dej si vejce spolu s avokádem. Získáš tak skvělou kombinaci zdraví prospěšných mastných kyselin.
Recept pro tebe
Gnocchi s rajčatovou omáčkou
Na těsto:
750 g brambor
2 vejce
cca 220 g hladké mouky
Na omáčku:
čerstvá bazalka, oregano,
rozmarýn, petržel
½ cibule
2 stroužky česneku
rajčata v plechovce 800 g
60 ml smetany
olivový olej
sůl, pepř, parmezán
Příprava:
Omáčka: V pánvi rozehřejeme olej, přidáme bylinky a restujeme cca 5 minut, dokud nebudou bylinky křupavé. Vyndáme je a do oleje hodíme najemno nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Restujeme na mírném ohni, dokud cibule nezesklovatí. Poté přidáme rajčata, dochutíme pepřem a solí a dusíme, dokud omáčka nezhoustne – cca 30-40 minut. Přidáme smetanu a sundáme z ohně.
Gnocchi: Brambory očistíme a ve slupce uvaříme. Oloupeme je a rozmačkáme nebo nastrouháme (lze použít i mlýnek na maso, získáš tak stejnorodou směs. Přidáme ušlehaná vejce, osolíme a postupně přidáváme mouku. Těsto musí být měkké a tvárné. Pozor na mouku – pokud ji přidáš moc, bude těsto gumové. Těsto rozdělíme na 3 části a každou vyválíme na dlouhý váleček o průměru 2 cm. Váleček rozkrájíme na přibližně 2-3 cm kousky. Uvaříme gnocchi ve vroucí osolené vodě – když vyplavou na povrch, jsou hotové. Sebereme je děrovanou naběračkou.
Gnocchi podáváme přelité omáčkou a posypané parmezánem.
Čokoláda čeká na rehabilitaci
Zařazení na seznam nevhodných potravin si čokoláda rozhodně nezaslouží, ba právě naopak. Výzkumů, které potvrzují její pozitivní vliv na zdraví stále přibývá a prospět může i tvé výkonnosti. Výzkum publikovaný v Journal of Physiology například prokázal, že pravidelná konzumace kvalitní čokolády díky obsahu epikatechinu podporuje tvorbu struktur zodpovědných za tvorbu buněčné energie, a tím zlepšuje efektivitu vytrvalostního tréninku.
Text: Petr Kučera | Foto: Shutterstock