6 důvodů, proč by si běžci měli dát syrovátku

6 důvodů, proč by si běžci měli dát syrovátku

Syrovátka je mírně zakalená tekutina, která zbude poté, co se z mléka vyrobí tvaroh. Nezní to příliš atraktivně, tím se ale nenechte odradit. Existuje spousta dobrých důvodů, proč byste si syrovátku měli dopřát.

Pro sportovce je přínosem zejména díky vysokému obsahu aminokyselin označovaných zkratkou BCAA (jde o valin, leucin a izoleucin), které mají celou řadu pozitivních účinků:

1. Jsou důležitou součástí svalových bílkovin, a jejich příjem proto výrazně stimuluje výstavbu svalové hmoty.

2. Studie vědců z univerzity v Birminghamu prokázala, že výrazně redukují bolesti svalů a drobná svalová poranění po intenzivní vytrvalostní zátěži.

3. Podle výzkumu anglických vědců stimulují produkci neurotransmiteru serotoninu, díky tomu zmírňují únavu centrální nervové soustavy a zlepšují psychickou odolnost vůči dlouhotrvající zátěži.

4. Při vytrvalostních aktivitách pomáhají šetřit svalový glykogen.

5. Zlepšují činnost imunitního systému.

6. Pomáhají hubnout – podle francouzských vědců také omezují ztráty aktivní svalové hmoty při redukčních dietách a syrovátka jako celek navíc urychluje metabolismus a zvyšuje pocit nasycení (díky tomu se doporučuje konzumovat před jídlem).

Kromě BCAA aminokyselin navíc obsahuje i řadu dalších důležitých živin, například vitaminy, lecitin či omega-3-nenasycené mastné kyseliny. Díky tomu podporuje detoxikaci organismu, příznivě působí na játra, stimuluje činnost mozku a nervové soustavy, zlepšuje výživu pokožky, čistí cévy a pomáhá snižovat krevní tlak.

Syrovátka se rychle vstřebává a nezatěžuje trávicí systém, a proto je velmi vhodnou alternativou regeneračních nápojů konzumovaných bezprostředně po zátěži.

V syrovém stavu ji lze sehnat přímo u farmářů nebo v některých prodejnách zdravé výživy, běžně ji pak dostanete v sušené podobě.

Text: Jana Lukášová | Foto: Shutterstock