Sice se už dnes dají koupit po celý rok, ovšem mimo sezonu nejenom nevoní a chutnají jako molitan, ale mají i nízký obsah živin. Zato teď patří jahody k tomu nejlepšímu, co můžete svému tělu dopřát.
Mají mimořádně vysoký obsah vitaminu C, dále v nich najdeme vitamin E, vitaminy skupiny B, beta karoten, draslík, zinek, hořčík, síru, vápník či molybden. Důležitý je vysoký obsah organických kyselin, které působí protinádorově, a také antokyanů, což jsou barviva se silnými antioxidačními a protizánětlivými účinky.
Druhá nejzdravější potravina
» Tým čtrnácti amerických odborníků z různých institucí sestavil žebříček nejzdravějších potravin. Na první místo vědci umístili obyčejnou čistou vodu. Na druhém místě žebříčku jsou jahody.
|
Jahody jsou skvělé také pro všechny, kteří se snaží zhubnout. Obsahují totiž málo cukru a nezanedbatelné množství vlákniny. Patří mezi ovoce s nejnižším obsahem kalorií (100 g zahradních jahod má 38 kcal).
Se smetanou i po zátěži
Pokud máte rádi jahody rozmačkané se smetanou a cukrem, pak vězte, že jde o skvělou kombinaci cukrů, bílkovin a protizánětlivých látek, která je vhodná pro podporu regenerace po fyzické zátěži. Volte ovšem smetanu zakysanou (je lépe stravitelná) a pochoutku připravujte těsně před konzumací, protože jinak dochází k velkému úbytku vitaminu C. Stejně dobře poslouží i mléčný jahodový koktejl.