Jak nepřibrat během vánočních svátků

Průměrný Čech přibere přes vánoční svátky hrozivé tři kilogramy. Co byste měli dělat pro to, aby vaše bilance byla v tomto směru nulová? Máme pro vás pár tipů.

Démon alkohol

I když si mnozí myslí, že na Vánoce se přibírá hlavně z jídla, minimálně stejnou zásluhu má na tom zvýšená konzumace alkoholu. Začíná to už dlouho před svátky sérií firemních a jiných večírků a pokračuje až do Nového roku. Právě alkohol se tedy vyplatí omezit víc než jídlo a preferovat druhy, ze kterých se méně přibírá (zejména víno).

Pro jídlo se zvednout z gauče

Typické sváteční pokrmy nejsou zrovna vzorem dietní stravy, nicméně z těch několika jídel tři kila určitě nepřiberete. Horší je neustálé ujídání čehokoliv. Nedopřát si ani kousek cukroví, to by byl masochismus, ale popadnout celou krabici a zasednout s ní k pohádkám, to je cesta k nadváze. A problém jsou i všudypřítomné tácy obložené pochutinami, protože z nich si člověk bere automaticky a zcela nekontrolovaně. Snažte se proto navzdory zvyklostem „nevystavovat“ cukroví ani další mňamky. Když máte chuť dojděte si do spíže.

Návštěvy pojměte aktivně

Návštěvy rodičů či prarodičů jsou o svátcích takřka povinné. Bohužel právě na nich často bývá hlavním programem celodenní posedávání kolem plných talířů a sklenic. Výsledkem je přežrání, nuda a pálení žáhy. Co raději vymyslet nějaký společný program – procházku, koncert…

Běh a něco navíc

Zvýšenému příjmu kalorií se o svátcích nevyhnete, proto je třeba zvýšit i výdej. Spousta volných dní znamená spoustu příležitostí k běhání, tak je využijte naplno. Pokud ale zbytek času strávíte na gauči, celkový výdej oproti jiným dnům spíš poklesne. Snažte se být proto co nejvíce aktivní i mimo běžecký trénink.

Mohou za tloušťku bakterie?

Lidské střevo obývají asi tři miliardy bakterií. Pomáhají nám trávit potravu, podporují imunitu a vyrábějí některé vitaminy. A podle výzkumů mohou být zodpovědné i za přibírání na váze.

Výzkum Dr. Lory Hopperové ukázal, že určité střevní bakterie dokáží regulovat naše cirkadiánní hodiny. Působí totiž na tzv. transkripční faktory (látky ovlivňující čtení genů v naší DNA) a jejich prostřednictvím mohou ovlivňovat metabolismus, včetně ochoty těla vytvářet tukové zásoby. Pokud tyto bakterie nejsou v těle přítomny, omezuje se vstřebávání tuku z trávicího traktu, takže nedochází k přibírání ani při stravě s vysokým podílem tuku.

A co dělat, když zmiňované bakterie ve střevech máme? Výzkumy naznačují, že tyto mikroorganismy zvyšují tvorbu tukových zásob zejména v při konzumaci potravy bohaté na cukry a nasycené tuky. Omezení těchto živin v jídelníčku nám tak pomůže nejen snížit příjem kalorií, ale zároveň udrží na uzdě i „zlobivé“ střevní bakterie.

Dejte si lososa a zhubněte

Ryby jsou obecně pro hubnutí prospěšné díky obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin. Losos však navíc obsahuje barvivo astaxanthin, které nejen dává jeho masu oranžovou barvu, ale především při zátěži podporuje využívání tuků coby zdroje energie. Tím nám pomůže zhubnout a zároveň i zlepšit naši výkonnost na dlouhých tratích. Astaxanthin je rovněž obsažen i v mase krevet a humra a lze jej užívat i jako doplněk stravy.

 

Text: Petr Kučera | Foto: Shutterstock