Nejlepší živiny? Vybírej podle sezóny!

Každé tělo potřebuje doplnit energii, vitamíny a posílit imunitu, a pro tělo sportovce to platí dvojnásob. Ideálními zdrojem jsou sezónní potraviny. Jaké vybrat na podzim?

Jablka

„Jablko nikdy nevyjde z módy. Obsahuje velké množství minerálních prvků, vitamínů, ale i enzymů, které jsou prospěšné pro trávení. Zároveň je osvědčený antioxidant,“ říká Mgr. Alena Balíková Přídová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE (www.naturhouse-cz.cz).

Rakytník

Je bohatý na vitaminy, minerály a další biologicky aktivní látky. Jeho obsah vitaminu C je dokonce desetkrát vyšší než u pomeranče. Ideální volbou je podle Jiřího Stably z Konopných lékáren i konopný sirup s rakytníkem.

Dýně a spol.

Dýně patří neodmyslitelně k podzimu. Pokud s ní ještě nemáš zkušenost, určitě byste měli vyzkoušej klasickou dýňovou polévku, bát se však nemusíš ani dezertů, příloh k masům nebo zavařenin. Skvělou polévku na zahřátí uvaříš třeba i z cukety nebo patizonu.

Zázvor na zahřátí

S příchodem chladných dnů je zázvor ověřený lék. Nejbližší je nám asi v čaji, ale neztratí se ani v podzimním smoothie. Chutné kombinace jsou například s banánem, medem a limetkou. Přidat ho můžeš i do pomazánek.

Hroznové víno

„Je skvělé pro své regenerační a antioxidační účinky, především díky resvaratrolu ve slupce. Zároveň je bohaté na vlákninu, tudíž pozitivně působí na zažívání,“ říká Mgr. Alena Balíková Přídová.

Ovoce a semínka

Když tě honí mlsná, dejte si sezónní ovoce, klidně i sušené. Třeba švestky nebo meruňky. Ideální jsou i semínka, třeba konopná nebo chia – mají totiž ideální poměr omega-3 a omega-6, takže zajišťují správnou funkci metabolismu.

Med

Je skvělým prostředkem proti virovým onemocněním a bakteriím.

Hlíva

„Obsahuje betaglukany, které pomáhají zvládnout virózy rychleji, a zároveň posilují imunitní systém, a zvyšují odolnost organismu proti stresu,“ říká Věra Burešová z Naturhouse.

Text: Blanka Gololobovová | Foto: Shutterstock