Každé tělo potřebuje doplnit energii, vitamíny a posílit imunitu, a pro tělo sportovce to platí dvojnásob. Ideálními zdrojem jsou sezónní potraviny. Jaké vybrat na podzim?
Jablka
„Jablko nikdy nevyjde z módy. Obsahuje velké množství minerálních prvků, vitamínů, ale i enzymů, které jsou prospěšné pro trávení. Zároveň je osvědčený antioxidant,“ říká Mgr. Alena Balíková Přídová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE (www.naturhouse-cz.cz).
Rakytník
Je bohatý na vitaminy, minerály a další biologicky aktivní látky. Jeho obsah vitaminu C je dokonce desetkrát vyšší než u pomeranče. Ideální volbou je podle Jiřího Stably z Konopných lékáren i konopný sirup s rakytníkem.
Dýně a spol.
Dýně patří neodmyslitelně k podzimu. Pokud s ní ještě nemáš zkušenost, určitě byste měli vyzkoušej klasickou dýňovou polévku, bát se však nemusíš ani dezertů, příloh k masům nebo zavařenin. Skvělou polévku na zahřátí uvaříš třeba i z cukety nebo patizonu.
Zázvor na zahřátí
S příchodem chladných dnů je zázvor ověřený lék. Nejbližší je nám asi v čaji, ale neztratí se ani v podzimním smoothie. Chutné kombinace jsou například s banánem, medem a limetkou. Přidat ho můžeš i do pomazánek.
Hroznové víno
„Je skvělé pro své regenerační a antioxidační účinky, především díky resvaratrolu ve slupce. Zároveň je bohaté na vlákninu, tudíž pozitivně působí na zažívání,“ říká Mgr. Alena Balíková Přídová.
Ovoce a semínka
Když tě honí mlsná, dejte si sezónní ovoce, klidně i sušené. Třeba švestky nebo meruňky. Ideální jsou i semínka, třeba konopná nebo chia – mají totiž ideální poměr omega-3 a omega-6, takže zajišťují správnou funkci metabolismu.
Med
Je skvělým prostředkem proti virovým onemocněním a bakteriím.
Hlíva
„Obsahuje betaglukany, které pomáhají zvládnout virózy rychleji, a zároveň posilují imunitní systém, a zvyšují odolnost organismu proti stresu,“ říká Věra Burešová z Naturhouse.