Projezte se k lepší imunitě. Těchto 5 druhů potravin vám pomůže zůstat zdraví i přes zimu

Co jíst během zimy pro zdraví, štíhlou linii a zahřátí? Vybrali jsme pro vás potraviny, které jsou výživově hodnotné, plné vitamínů a minerálních látek, dokážou nastartovat imunitu a k tomu všemu skvěle chutnají. Doplníte o ně svůj jídelníček?

Nebojte se jíst kaloricky bohatší stravu

Zimní jídelníček by se měl od toho letního odlišovat. V zimě si totiž tělo přirozeně žádá kaloricky bohatší a výživnější stravu. Což ovšem neznamená, že máte na zimu své tělo obalit tukem. „K uchování zdravé a štíhlé postavy přes zimní měsíce, kdy máme obvykle i méně pohybu, stačí, když se naučíte vybírat ty správné zimní potraviny, které zasytí, zahřejí a dodají energii bez toho, abyste museli mlsat. Klíčová je kvalita, nikoliv kvantita,“ vysvětluje hlavní trenérka Tereza Kompánková z Fitness Clubu Contours.

Pohanka: nasytí a zahřeje

Pohanka je výbornou zahřívající, lehce stravitelnou obilovinou, kterou lze konzumovat i při bezlepkové dietě a nemocech srdce a cév. Je důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu a manganu. Z vitamínů obsahuje především vitamíny skupiny B, dále vitamín E a C. Za zmínku stojí také obsah cholinu, který regeneruje jaterní buňky po poškození škodlivými látkami a nemocemi. Co si z pohanky připravit? „Pohanka chutná výborně nasladko, ať už ve formě sladkých palačinek nebo snídaňové kaše. Stejně tak si ji však můžete připravit naslano, kdy dáte pohanku do polévky nebo si můžete připravit bezlepkové palačinky s houbovou náplní,“ radí Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina.

Luštěniny: zaženou hlad i nemoci

Luštěniny jsou opomíjená součást jídelníčku, přitom skrývají obrovské množství nutričního bohatství. Obsahují kvalitní rostlinné bílkoviny a rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Ta prochází trávicím traktem v nestrávené podobě, díky čemuž se dostane až do tlustého střeva, kde slouží jako zdroj potravy pro prospěšné střevní baktérie. A právě ty se vysokou měrou podílejí na našem zdraví a ovlivňují imunitní systém. „Kromě toho jsou luštěniny skvělou potravinou pro udržení štíhlé linie. Mají nízký obsah kalorií, jsou však plné vitamínů, minerálních látek a živin,“ tvrdí trenérka Tereza Kompánková. Většina luštěnin obsahuje mikroživiny jako kyselinu listovou, železo, hořčík, fosfor, mangan a draslík.

Tučné ryby k doplnění omega 3-mastných kyselin

Za oslabenou imunitou může stát deficit omega-3 mastných kyselin, který může zvyšovat dokonce i riziko kardiovaskulárních chorob. Jak imunitu znovu posílit? Zajistěte si přísun omega-3 mastných kyselin konzumací tučných mořských ryb, jako jsou losos, makrela, sleď nebo tuňák. Důležité však je, abyste ryby měli ve svém jídelníčku pravidelně (alespoň třikrát týdně) a nejlépe celoročně, nikoliv pouze v zimním období.

Fermentované potraviny: poklad pro naše tělo

Mezi fermentované neboli probiotické potraviny patří například zakysané mléčné výrobky, kysané zelí, tempeh, kimchi, miso, kombucha, kvašené okurky, natto či některé druhy sýrů (gouda, mozzarella, čedar nebo tvaroh). Proč jíst fermentované potraviny? Protože obsahují probiotika, které nám zajišťují rovnováhu střevní mikroflóry, podporují trávicí systém a imunitu. Podle Martina Kudery se až 70 % imunity tvoří ve střevech, proto potřebujeme vyživit přátelské bakterie například tím, že jim dodáme prostřednictvím kimchi nebo kysaných okurek probiotika a zároveň i vlákninu.

Hlíva ústřičná jako královna imunity

Milovníky hub potěší, že mezi jednu z nejprospěšnějších potravin na lepší imunitu, patří hlíva ústřičná, kterou doporučují i samotní lékaři a lékárníci. Prokazatelně prospívá lidskému organismu, výborně chutná a obsahuje mnoho látek a vitamínů, které podporují zdraví. Hlívu si můžete připravit v různých podobách – od hřejivých polévek, omáček, tak i jako pečený řízek nebo jako součást rizota. 

Pozn.: Abyste mohli hlívu v kuchyni vyzkoušet, máme pro vás výborný recept na dršťkovou polévku z hlívy. Pochutnají si na ní i vegani. 

Veganská dršťková polévka z hlívy ústřičné

Recept poskytla Tropikalia.cz

Ingredience:

  • 300 g hlívy ústřičné
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 litr horké vody
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1–2 lžíce citrónové šťávy
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1 snítka čerstvé majoránky

Postup: Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli. Po 3 minutách přidejte rozmačkaný česnek, restujte další minutu. Přidejte na nudličky nakrájenou hlívu (tužší části hlívy odstraňte nebo nakrájejte na menší kousky). Zasypejte mletou paprikou, rozdrobeným bujónem, solí, promíchejte a lehce restujte – maximálně  30 sekund, aby paprika nezhořkla. Poprašte lžící mouky, opět promíchejte a za stálého míchání přilévejte vodu. Vařte 20 minut, v polovině vaření přidejte sušenou majoránku. Dochuťte citrónem, solí a pepřem dle chuti. Před podáváním můžete ozdobit čerstvou majoránkou.

Zdroj: Tropikalia.cz

Text: Synergy Communications| Foto: Shutterstock