Na dovolenou vždy se hodně těším, ale rozhodně se neválím u moře. Pro mě je to tréninkový kemp, a protože je více času na odpočinek, můžu některé dny trénovat dvoufázově. Dvoufázové tréninky jsou hodně účinné, ale vezmou také hodně sil, které je třeba doplnit kvalitním jídlem.
Dnes si uvaříme dvě jídla – oběd a večeři – vhodná právě pro náročný letní tréninkový den. Na oběd si připravíme pokrm plný sacharidů, bílkovin a tuků – špagety Carbonara. Na večeří si dáme něco lehčího, salát s kuřecím prsem Supreme.
Špagety Carbonara se sýrem Pecorino
pro 2 osoby budeme potřebovat:
- 200 g špaget
- 70 g slaniny
- 10 g česneku
- 2 vejce
- 20 g sýra Pecorino
- petrželku
- sůl, pepř
Jak na to:
- Uvaříme si špagety v osolené vroucí vodě, nejlépe al dente. Těstoviny scedíme, ale trochu vody, v níž se vařily, necháme stranou na omáčku.
- Na pánvi orestujeme dva plátky slaniny z obou stran a dáme je na ubrousek. Zbylou slaninu nakrájíme na proužky a opečeme na stejné pánvi. Když slanina pustí tuk, dáme ho pryč – děláme to proto, aby jídlo nebylo příliš tučné. Pak přidáme nadrobno nakrájený česnek, ještě chvíli restujeme.
- Do pánve se slaninou a česnekem dáme těstoviny a trochou slité vody. Pak přidáme vejce a neustále mícháme. Vejce začne houstnout a vytvoří krémovou omáčku. Těstoviny pořádně opepříme a můžeme podávat.
- Do hlubokého talíře dáme hotové těstoviny s omáčkou. Nahoru dáme sýr Pecorino a ozdobíme plátkem opečené slaniny a petrželkou nakrájenou na drobno.
Nutriční hodnoty 1 porce
- 2 905 kJ
- 21 g bílkoviny
- 58 g sacharidy
- 42 g tuku
- 4 g vlákniny
Kuřecí prso Supreme a zahradní salát
pro 2 osoby budeme potřebovat:
- 2 kuřecí prsa s kostí a kůží (cca 150 g jedno)
- 10 g sušených rajčat
- 100 g mixu salátových listů
- 30 g cherry rajčat
- 30 g papriky
- 30 g okurky
- 10 g ředkviček
- 10 g hrubozrnné hořčice
- 20 g medu
- 10 g bílého vinného octa
- 30 g olivového oleje
- bazalku
- tymián
- sůl, pepř
Jak na to:
- Nejdříve si připravíme kuřecí prsa. Supreme je kuřecí prso s kůží a kostičkou z křídla. Můžeš je koupit v obchodě, ale stačí i obyčejná kuřecí prsa. V každém prsu uděláme nožem otvor a vložíme do něj lísteček bazalky a jedno sušené rajče. Poté osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Přendáme na pekáč, na každé prso položíme větvičku tymiánu a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů, cca 25 minut, dokud maso nebude hotové.
- Mezitím si připravíme dresink. Med, ocet a hořčici dáme do mističky, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Pak za stálého míchání pomalu přidáváme olivový olej. Dresink by měl zhoustnout.
- Zeleninu opláchneme a nakrájíme na střední kusy.
- Na talíř dáme hrst salátových listů a zeleninu. Vedle položíme upečené kuřecí prso Supreme a dochutíme dresinkem.
Nutriční hodnoty 1 porce:
- 2 088 kJ
- 31 g bílkoviny
- 11 g sacharidy
- 30 g tuku
- 2 g vlákniny
Dobrou chuť!