Pokud jste někdy četli jakýkoliv článek o stravě před delším závodem, pravděpodobně vám v mozku uvízly dvě základní informace: Máte hodně pít a sníst spoustu těstovin. Obojí je v zásadě pravda, ale je tu malý zádrhel.
Problém: Zvýšený příjem tekutin den před startem je důležitý. Pokud se ale budete prolévat litry vody, všechnu ji vyčůráte a s ní ztratíte i spoustu minerálů.
Jak na to: K udržení vody v těle potřebujete sodík. Vodu proto kombinujte s ionťákem, minerálkami a jídlo si osolte trochu víc než jindy.
Problém: Extra porce těstovin večer před maratonem je fajn, ale nesmí jich být kýbl. Příliš velké dávky čehokoliv přetíží trávicí systém, takže riskujete nadýmání a průjem.
Jak na to: Příjem sacharidů navyšte jen trochu, ale zato už několik dní před startem.