Středomořský jídelníček: Ideální na hubnutí a proti civilizačním chorobám

Středomořský jídelníček: Ideální na hubnutí a proti civilizačním chorobám

Středomořský způsob stravování, který je známý z dovolenkových destinací v zahraničí, dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější typ stravování i u nás. Jídelníček ze středomoří je pestrý, chutný, vyvážený a obsahuje vysoké množství antioxidantů.

Konečně vyvážený jídelníček plný chutí

Středomořský styl stravování neboli středomořská dieta je postavená na vyváženém poměru bílkovin, sacharidů a vysoce kvalitních tuků. „Vysoké je rovněž zastoupení čerstvého ovoce a zeleniny, nechybí celozrnné produkty, kvalitní mléčné výrobky, libové maso, luštěniny, kvalitní oleje a samozřejmě ryby a mořské plody,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí NATURHOUSE. K dochucení pokrmů se nejčastěji používají čerstvé bylinky, jako jsou oregano, bazalka či rozmarýn.

Jezte čerstvé potraviny a přijímejte méně kalorií

Při středomořském způsobu stravování se klade důraz na čerstvost a kvalitu používaných potravin. Díky tomu, že upřednostníte čerstvé potraviny před fastfoodem a průmyslově zpracovanými potravinami, dostanete do těla skutečně zdravé jídlo a postupně vás to dovede k nižšímu příjmu kalorií a tím i hubnutí. „Průmyslově zpracované potraviny narušují střevní mikrobiom, vedou ke zvýšenému příjmu potravy a dokonce mohou vést i ke zhoršení inzulínové rezistence,“ vysvětluje Věra Burešová.

Středomořská strava je bohatá na antioxidanty

Středomořská dieta má vysoký obsah antioxidantů, které mají pozitivní vliv na lidské tělo. Zajímavé přitom je, že antioxidanty v přírodní podobě (získané z potravin) dokonce mohou působit proti oxidačnímu stresu silněji než antioxidanty získané z doplňků stravy. Například šťáva z červeného pomeranče má mnohem vyšší oxidační účinek než stejné množství vitamínu C, který si rozpustíte v oslazené vodě. Není to však pouze čerstvé ovoce a zelenina, které jsou bohatým zdrojem antioxidantů. „Cenným zdrojem antioxidačních látek jsou také kvalitní olivové oleje, zelený čaj a tmavá čokoláda,“ tvrdí Věra Burešová a dodává, že v rozumné míře si můžete dát i kvalitní kávu či červené víno.

Opravdu jsou káva a víno zdraví prospěšné?

Kvalitní káva skutečně obsahuje antioxidanty, zejména polyfenoly, které mají pozitivní účinky na organismus a pomáhají s bojem proti volným radikálům. Neznamená to však, že vypít osm šálků kávy denně místo jídla je zdravé. Pokud si ovšem během dne dopřejete dva šálky kávy a víte, že vám to dělá dobře, je to v pořádku. Podobné je to i s pitím vína. „Jedna sklenička vína občas nikomu neublíží. Červené víno navíc obsahuje resveratol, což je také velmi silný antioxidant. Na druhou stranu je obsažený i v oříšcích, borůvkách či černém rybízu. O kávě a vínu zkrátka platí všeho s mírou,“ říká výživová poradkyně.

Obejde se středomořská dieta bez ryb?

Kvalitní ryby jsou gró středomořského jídelníčku. Jsou výborným zdrojem dobře stravitelných bílkovin, užitečných tuků a jsou klíčovým bodem zdravé stravy, což potvrzuje i Věra Burešová. „Ryby obsahují kromě zdravých tuků ve formě omega-3 mastných kyselin, které mají obrovské množství pozitivní účinků na lidské tělo, také vitamín D, vitamín B12, jód, vápník, fosfor a zinek. Mají v sobě tolik nutričně kvalitních látek, živin a vitamínů, které se u jiných potravin pohromadě jen tak nevidí. Obecně však platí, že bychom měli konzumovat vždy pouze kvalitní potraviny,“ uzavírá výživová poradkyně. 

Připravte si rybu jinak – na špízu

Ingredience:

  • 4 steaky z mořské ryby
  • 2 limetky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce čerstvého nasekaného kopru
  • 1 oranžová paprika
  • sůl a pepř dle chuti

 

Postup: Rybu nakrájejte na větší kousky a vložte do mísy. Marinádu připravte ze šťávy z jedné limetky a olivového oleje, přidejte nasekaný kopr. Pak smíchejte s rybími kousky a nechejte 30 minut odležet. Očištěnou papriku nakrájejte na stejně velké kousky jako je ryba a druhou limetku na tenké plátky. Kousky marinované ryby, limetky a papriky střídavě napichujte na špízové jehly. Pečte v předehřáté troubě na 220 °C přibližně 10 minut.

Text: Petr Kučera | Foto: Shutterstock