Pro nemocné celiakií je bezlepková dieta nutnost, která jim notně komplikuje život. Přesto se však k omezení lepku řada vytrvalců uchyluje zcela dobrovolně – například v USA to podle jedné studie činí 41 % sportovců všech úrovní. Má smysl je následovat?
Je to paradox: žádný výzkum neprokázal, že by u zdravých osob mělo vyloučení lepku nějaký přínos. Přesto lidé, kteří to udělají, často udávají zlepšení zdravotního stavu (zvláště v oblasti imunity a trávicích obtíží), snáze hubnou a celkově se cítí lépe. U sportovců pak dochází ke zrychlení regenerace, či dokonce ke zvýšení výkonnosti.
Zatočit se záněty
Lepek je směs dvou bílkovin, která je obsažena zejména v pšenici, žitu a ječmeni. Pokud trpíte celiakií, dojde ve vašem střevě po jejich požití k přemrštěné imunitní reakci a zánětu. Řada sportovců tak lepek omezuje v rámci tzv. protizánětlivých diet, ačkoliv ve skutečnosti u zdravých osob žádné záněty nezpůsobuje.
Jeden důvod, proč byste se tedy po jeho omezení měli cítit lépe, by tu přesto byl. Lepek totiž najdete skoro všude, a musíte proto začít hodně přemýšlet o tom, co vlastně jíte. Protože omezíte většinu pečiva a některé přílohy, začnete objevovat širší spektrum obilovin (často celozrnných) a luštěnin. Budete muset zapomenout na řadu sladkostí, koláčků a rádoby zdravých cereálií, které obsahují nejen spoustu bílé mouky a cukru, ale také chemických aditiv. Bezlepkové uzeniny jsou sice drahé, ale na rozdíl od těch levných se vyrábějí opravdu z masa. A tak bychom mohli pokračovat.
Cukr, bílá mouka a chemická aditiva ovšem patří mezi nejvíce kyselinotvorné potraviny, jejichž omezení prospěje imunitě, výkonnosti a dokonce i hubnutí. Méně sacharidů také znamená méně práce pro slinivku, a tedy snazší trávení. Můžete se tedy skutečně začít cítit lépe – jenom ten lepek v tom nebude hrát vůbec žádnou roli.