V sobotu 1. srpna potěší RunCzech běžce, kteří si rádi pro osvěžení dopřejí zlatavý mok. Probíhat se bude areálem plzeňského pivovaru, včetně historického sklepení, kde se dodnes vyrábí pivo tradiční metodou jako za dob prvního sládka. Milovníky historie zaujme model pivovaru z konce 19. století a varna z 30. let minulého století.
Pivovarský běh s Birellem odstartuje v 9:00 Ranním během, který bude mít něco přes 5 kilometrů. V 10:30 se na start postaví malí i velcí běžci. Tříkilometrový dm rodinný běh se bude opakovat znovu v 17:00, aby se mohli zúčastnit i ti, kdo mají přes den už jiný program. Následovat budou další dva závody na 5,5 kilometru a to v 18:15 a 19:30. Závodníci se můžou v cíli těšit na speciální medaile a osvěžující Birell. V rámci doprovodného programu po závodě dostanou navíc dospělí běžci pivo, které se vařilo právě v místech, kterými probíhali.
Během dne mají účastníci několik možností, jak si v pivovaru ještě zpestřit sportovní zážitek. Speciálně pro tento den bude možné navštívit pivovarské sklepy. Během 40 minutové prohlídky vás průvodce seznámí s historií a vývojem tohoto plzeňského ležáku. Pro opravdové fajnšmekry bude připravená také Škola čepování piva. Celý den budou k vidění pivovarští bednáři, kteří představí nástroje používané pro výrobu pivovarského sudu a také „dědka“. O co přesně jde vám rádi vysvětlí na místě, kde si budete moci sami sestavit bednářský soudek. Od 16 hodin pak bude probíhat grilování u Formanky. Bude připravené pohodové letní posezení v zahradním pavilonu i na trávě nad nádvořím pivovaru.
Registrace na závod jsou otevřené zde.