Základní chybou při hubnutí je příliš vysoká rychlost jídla. Důvod, proč to vadí, je jednoduchý: Žaludku nějakou dobu trvá, než vyšle do mozku signály o svém zaplnění, a když mu tedy poskytneme více času, pocit plnosti se dostaví při snědení menší porce.
Důkladné rozžvýkání potravy navíc zlepší její stravitelnost, takže se z ní následně vstřebá více mikroživin, jejichž dostatečný příjem je prevencí zpomalení metabolismu. Delší žvýkání každého sousta navíc znamená i větší chuťový zážitek, takže ani chuťové buňky nemají pocit, že byly ochuzeny.
Existují na to dokonce i čísla. Výzkum provedený na Iowa State Univerzity například prokázal, že pokud věnujeme žvýkání o 50 % více času než obvykle, poklesne náš celkový kalorický příjem v průměru o 9,5 %. A když dobu žvýkání zdvojnásobíme, činí pokles dokonce téměř 15 %. A to už je sakra velké číslo!