Že se před tréninkem (a to ani dvě hodiny před ním) nemáte naládovat pizzou, muffiny nebo šampaňským, snad připomínat netřeba. Jenže pak jsou tu ještě potraviny, u nichž vás to překvapí. Raději je nahraďte něčím jiným.
Zelení nepřátelé
Jindy byste nenašli snad nikoho, kdo by vám stravu bohatou na syrovou zeleninu, jako je kapusta, špenát nebo brokolice, nedoporučil. Ale jakmile jste v pohybu, je naopak nežádoucí, protože díky vysokému obsahu vlákniny vede k nadýmání. Pokud si chcete dát něco lehkého před tréninkem, vsaďte na smoothie, k salátu ovšem přidejte i oblíbené ovoce či vločky.
Celozrnné výrobky
Přiklonit se k celozrnné variantě čehokoliv bývá dobrou volbou, ne však, jestliže se chystáte sportovat. Sacharidy obecně, které mohou vázat kvasinky, plísně a lepek, jsou zánětlivé a přispívají k zadržování vody a vedou k nadýmání. Sice vám poskytnou energii (jde přece o cukry), ale nevýhody převažují. Raději výjimečně sáhněte po bílém pečivu, které má vlákniny méně. Pro pořádné energetické nakopnutí přidejte arašídové máslo a plátky banánu.
Semínka
Pokud jste propadli raw stravě, a proto popadnete hrst semínek v domnění, že vám prospějí, opak bude pravdou. Přinesou opět jen nadýmání a žaludeční potíže. Tedy v případě, že je vhodně nezkombinujete. Důvodem je jejich vysoký obsah tuku. Ale ten může být vyvážen, pokud ke svým oblíbeným semínkům přidáte třeba ovesné vločky.
Cokoliv kořeněného
Asi nikdo netouží po cvičení plném křečí a pálení žáhy. A to riskujete, jestliže jste předchozí den povečeřeli něco řádně ostrého. Podobné pokrmy vyžadují hodně času na trávení, dopřávejte si je tedy mimo trénování. Lepší variantou něčeho pikantního je sušené krůtí nebo kuřecí maso, které je plné bílkovin. Jen sáhněte po tom se sníženým obsahem sodíku a bez umělých přísad.
Proteinové tyčinky
Nenechte se zmást klamavým marketingem a dávejte si pozor, co naoko zdravé tyčinky obsahují. Dost možná je to totiž jenom převlečený cukr. Pokud je tyčinka to jediné, co máte po ruce, ujistěte se, že má přiměřený poměr sacharidů a tuků, a to 50 : 50.
Uchovejte si podzimní zahradu
V chladných měsících potřebuje naše tělo vitaminový doping více než kdy jindy. Pravda je ale taková, že s konzumací ovoce a zeleniny jsme na tom bledě. Světová zdravotnická organizace doporučuje denně zkonzumovat více než 400 gramů. Reálně na toto množství ovšem dosáhne jen pět procent Čechů.
Dopomoct si můžete i čerstvými šťávami nebo přírodními pyré, ale nyní stojí za zmínku bohatá podzimní úroda – byla by škoda, aby přišla vniveč.
Jablka, hrušky, ale i švestky či višně si můžete na zimu uchovat prostřednictvím sušení. Tuto metodu využívaly už naše babičky – mohly si tak zakonzervovat úrodu, aniž by se ochudily o cenné vitaminy a vlákninu. Vytrácí se jen voda (zhruba 70 %).
Navíc můžete sami dohlédnout na přítomnost nežádoucího cukru, jehož je to supermarketové zbytečně plné.
Vystačíte si s kuchyňskou troubou: ovoce (ale i zeleninu) omyjte a nakrájejte na malé kousky, ideálně plátky, které můžete pro zachování barvy namáčet do vody s citronem. Rozložte je na pečicí papír na plech. Sušte horkým vzduchem s tím, že teplotu navyšujte od 35 do cca 65 stupňů, lépe, pokud jde nechat otevřená dvířka. Zabere to osm hodin a více podle druhu ovoce.
Pokud plánujete sušit častěji, vyplatí se pořídit si sušičku.
Po vychladnutí uchovávejte na suchém místě.
Zázračná řeřicha
Benefity této rostlinky nejsou rozhodně přímo úměrné její velikosti. A hlavně: můžete si ji pěstovat doma za oknem (na kousku vaty) i přes zimu a už za pár dní můžete sklízet. Obsahuje látky posilující imunitu a působí antioxidačně, což z ní dělá skvělou prevenci proti nemocem. V neposlední řadě jde o malou vitaminovou a minerální bombu. Výraznou chutí se řeřicha podobá ředkvičce, ozvláštněte jí pomazánky, ozdobte jí chléb s máslem a vejci či ji přidejte do polévky.
Text: Petr Kučera | Foto: Shutterstock