Nejlepší zdroje tuků

Přecpávat se tučným jídlem není dobré pro zdraví, linii ani výkonnost. Přesto ale tuky do našeho jídelníčku patří, protože jsou zdrojem některých esenciálních živin. A kterým dát přednost?

Tuky by měly tvořit cca 20 % celkového kalorického příjmu, u vytrvalců to hlavně v zimě může být až 30 %. A pokud se připravuješ na maraton či ultra, vyplatí se dokonce v úvodu objemové přípravy navýšit po cca 3 týdny příjem tuků až na 50 %, a to na úkor sacharidů. Podpoříš tím schopnost těla využívat tuky jako zdroj energie.

  • Ryby

Obsahují omega-3 s pozitivním vlivem na srdce, mozek a vytrvalost.

  • Kokos

Kokosový olej je bohatý na MCT tuky, které podporují vytrvalost a pomohou zhubnout.

  • Konopí

Olej ze semínek je zdrojem omega-3 a dalších esenciálních látek a působí protizánětlivě.

  • Mléko a máslo

Mléčný tuk je bohatý na vitaminy a mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které příznivě ovlivňují střevní prostředí.

  • Avokádo

Mononenasycené kyseliny spolu s  karotenoidy působí protizánětlivě, chrání srdce a pomohou hubnout.

  • Olivy

80 % nenasycených mastných kyselin spolu s lecitinem, a vitaminem E a dalšími antioxidanty působí protizánětlivě, chrání srdce a zlepšují imunitu.

  • Lněné semínko

Olej z něj je bohatý na kyselinu alfa-linolenovou, která zlepšuje imunitu, působí protizánětlivě a upravuje hormonální rovnováhu.

  • Vlašské ořechy

Kromě esenciálních mastných kyselin (hlavně linolové a linolenové) obsahují řadu vitaminů a minerálů.

  • Mák

Vynikající zdroj vápníku a bílkovin je navíc bohatý na esenciální mastné kyseliny, podporuje zdraví srdce a doporučuje se při migréně.

  • Mandle

Mají vysoký obsah omega-3, vápníku, hořčíku, vitaminu E a bílkovin.

Text: Blanka Gololobová| Foto: Shutterstock