Běžecké tipy, které vám pomohou s hubnutím

Běžecké tipy, které vám pomohou s hubnutím

Možná jde všechno podle plánu: začali jste běhat, špeky mizí a vysněná hmotnost se blíží. Možná ale běháte jako o život, poctivě zvyšujete kilometráž i čas strávený na trati, a ručička na váze se přesto nehýbe. Jak je to možné?

Běh je sice pro hubnutí ideální aktivita, pokud to ale vezmete za špatný konec, může naopak vaši snahu sabotovat. Jak se tomu vyhnout?

1. Omezte dlouhé běhy

Informaci o tom, že zátěž na úrovni 60–70 % maximální tepové frekvence je na hubnutí nejlepší a měli byste ji zařazovat co nejčastěji, jste určitě slyšeli už tisíckrát. Jak je tedy možné, že vám teď radíme pravý opak? Inu – všeho moc škodí.

Každý běh přes 90 minut představuje pro tělo velkou zátěž, při které musí sahat hluboko do svých energetických rezerv. To sice při hubnutí chceme, jenže když to podstupujeme příliš často, dáváme tím tělu stejnou zprávu jako při hladovění: „Zásoby energie jsou ohroženy, je třeba začít šetřit.“ Tím se zaprvé sníží ochota těla spalovat tuky a za druhé přijdou ke slovu záchvaty vlčího hladu.

2. Přidejte na tempu

Pouze omezit dlouhé běhy by samozřejmě nepomohlo. Vysokou míru zátěže je třeba udržet, jen je nutné překvapit tělo novými impulzy a zařadit takovou formu, která energetický systém zatíží odlišným způsobem. Jediným řešením je zrychlit a zařadit co nejpestřejší formy tréninku, od tempových běhů přes opakované sprinty až po HIIT intervaly.

3. Odpočívejte

Snažíte se běhat denně, abyste v odpočinkovém dni náhodou nepřibrali? Chyba! Tím totiž vystavujete tělo velkému stresu a stresové hormony mimo jiné upřednostňují pálení cukrů na úkor tuků. Když dáte tělu najevo, že kromě dřiny myslíte i na odpočinek, jeho ochota hubnout se výrazně zvýší.

4. Po doběhu doplňujte živiny

Spálili jste při tréninku tolik energie a teď byste to měli zničit tím, že ji zase doplníte? Jenže konzumace cukrů a bílkovin brzy po doběhu nejen urychlí regeneraci, ale zároveň dá tělu zprávu, že žádné ohrožení se nekoná a šetřit není třeba.

Text: Petr Kučera | Foto: Shutterstock