Cukr. Chraňme děti před jeho nadměrnou konzumací

Sladkosti jsou zlozvyk a z výživového hlediska je děti vůbec nepotřebují. Sladká chuť je však přirozená a většina dětí sladkosti miluje. Máme je od sladkostí odstřihnout? Případně jak máme sladkou chuť u dětí uspokojit? Zeptali jsme se na názory odborníků na zdravou výživu.

Je cukr pro lidské tělo toxický?

I když strava s vysokým obsahem sacharidů je spojována s rizikem obezity, cukrovkou II. typu a srdečními chorobami, cukr sám o sobě není toxický. „Sacharidy jsou přirozenou a důležitou složkou naší potravy. Jsou skvělým a hlavně nezbytným zdrojem energie, ale samozřejmě je důležité jako u všech ostatních nutričních složek hlídat jejich množství a kvalitu. Je důležité rozlišovat mezi sacharidy přirozeně se vyskytující v potravinách (ovoce, zelenina, ořechy, luštěniny, rýže, celozrnné obilniny) a bílým cukrem, kterého bychom měli konzumovat co nejméně,“ tvrdí zakladatelka společnosti Lifefood zabývající se výrobou raw produktů Ing. Mgr. Tereza Havrlandová. Naneštěstí mnohé výzkumy naznačují, že dnešní děti i dospělí jedí příliš mnoho cukru a kromě toho nevolí přirozeně sladká jídla, jako je například ovoce či obiloviny, ale dávají přednost průmyslově zpracovaným potravinám, které jsou nadměrně doslazovány. „V tomto případě nadměrná konzumace sladkostí způsobuje u dětí obezitu a dokonce bylo prokázáno, že batolata, které pijí slazené nápoje, například čaje, mohou mít sklon k nižší inteligenci,“ varuje hlavní nutriční specialistka výživových poraden NUTRIADAPT Ing. Monika Bartolomějová a dodává: „Slazené nápoje tvoří často největší zdroj cukru v dětské stravě a jsou nejčastější příčinou obezity i řady dalších zdravotních obtíží. Doporučuji slazené nápoje omezit a nahradit je čistou vodou. Eliminujete tím riziko nadváhy či obezity, srdečních onemocnění, nebo cukrovky.“

Co dělat, když děti honí mlsná?

Děti vyžadují sladkosti z chuťových důvodů a vyhledávají je zejména tehdy, pokud jsou u nich doma tyto potraviny na denním pořádku. „Čistě z výživového hlediska děti nepotřebují sladkosti. Sacharidy by měly pocházet z potravin, které je přirozeně obsahují a neprošly vysokým zpracováním.  Najdete je v těch nejběžnějších potravinách – ovoci, zelenině, luštěninách, obilovinách, mléce a mléčných výrobcích,“ vysvětlujete Monika Bartolomějová a dodává, že sladká chuť je přirozená, což ale neznamená, že ji potřebujeme dostávat v podobě nezdravých sladkostí a nápojů. Platí, že dokud děti nenaučíme jíst „běžné“ sladkosti, nebudou je požadovat. Obtížné to však může být v případě návštěv u babiček, či neustále útočící reklamy v televizi, které říkají, jak je skvělé některé sladkosti například snídat, či svačit. Je důležité být pro děti vzorem. Vzít je do lesa, aby tam ochutnaly čerstvé borůvky a sladké lesní jahody. „Doporučuji zajet jako rodina k místním farmářům, chodit na trhy, péct společně vlastní pečivo, připravovat domácí dezerty a podobně,“ dává své tipy Monika Bartolomějová.

5 tipů, jak nadchnout děti pro zdravé sladkosti

Základem, jak naučit děti zdravě jíst a co nejvíce oddálit konzumaci nezdravých sladkostí, je dávat jim přibližně tři kvalitní hlavní jídla za den a mezitím svačinku například ve formě ovoce, zeleniny, celozrnného pečiva s domácí pomazánkou, nikoliv sušenku plnou cukru.

  1. Začněte sladkou zeleninou

Konzumace čerstvé zeleniny je naprosto přirozená. Pokud ji však vaše ratolest odmítá, zkuste doporučení Terezy Havrlandové: „Zvolte sladší zeleninu a nakrájejte ji na malé kousky. Doporučuji okurku, mrkvičku, hrášek či jinou sezónní zeleninu.“

  1. Uvařte polévku

Skvělou alternativou jsou zeleninové polévky. „U nás doma je oblíbený zeleninový krém s kousky opečeného žitného chleba. Děti moc baví kousky chleba vyjídat a hustou polévkou se zasytí,“ radí Monika Bartolomějová. Polévku můžete servírovat třeba i s naklíčeným mungem nebo naklíčenou čočkou, případně ozdobit hrstkou namočených slunečnicových semínek. Vhodné je zkoušet různé variace, aby jedna polévka nezevšedněla.

Fresh polévka z mrkve pro malé i velké

Suroviny:

  • 1 kg mrkve
  • 1–2 petržele
  • 1 střední cibule
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • asi 2 cm nastrouhaného zázvoru
  • vymačkaná šťáva z jednoho pomeranče
  • 750 ml vody
  • 150 ml mandlové smetany
  • 2 polévkové lžíce pinií
  • extra panenský olivový olej
  • petrželová nať

Postup: Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev a petržel očistíme a nožem nahrubo nasekáme. Na másle ve velkém hrnci smažíme cibuli s mrkví a petrželí. Jakmile cibulka změkne a zezlátne, přidáme římský kmín, pomerančovou šťávu, najemno nastrouhaný zázvor a necháme ještě pár minut spolu orestovat, aby se chutě propojily. Přilijeme vodu, přivedeme k varu a vaříme, dokud mrkev nebude dostatečně měkká, aby se dala rozmixovat. Tyčovým mixérem vytvoříme hladký krém. Zjemníme smetanou a ještě krátce povaříme. Podáváme zakápnuté extra panenským olivovým olejem a posypané piniovými oříšky, ozdobíme nasekanou petrželovou natí.

Zdroj

  1. Připravte veselé ovoce

Ke svačince dávejte svým dětem každý den čerstvé ovoce, nejlépe samostatně a formou hry. „Děti si rychle zvyknou na vesele nakrájené kousky ovoce ve tvaru kytiček nebo dalších obrazců, které si mohou samy vytvořit – třeba s pomocí vykrajovátka na perníčky,“ dává svůj tip specialistka na raw stravování Tereza Havrlandová.

  1. V hlavní roli smoothies

Mnoho dětí má rádo ovoce rozmixované v podobě pyré nebo ovocných pudingů. Tereza Havrlandová doporučuje přidat do nich i trochu zelených listů: „Listový salát, špenát, kozlíček polníček nebo nať petržele patří k výživově nejhodnotnější zelenině a s ovocem tvoří vhodnou kombinaci. Některé děti odrazuje zelená barva, proto začínejte jen s malým podílem zeleného, časem třeba množství zvyšte. A hlavně si o tom s dětmi povídejme, aby už od malička vnímaly zdravou stravu jako přirozenou součást jídelníčku.“

  1. Využijte síly chia semínek

Chia semínka jsou bohatá na antioxidanty, vlákninu, bílkoviny a omega 3 mastné kyseliny. Zkuste je přidávat do některých oblíbených dětských pokrmů. Může to být hutnější ovocný puding nebo lahodný nápoj z namočených chia semínek a rozmixovaného ovoce. „Po namočení nabobtnávají a fungují i jako pojivo. Navíc se běžně používají ve velkém množství diet a výživových směrech,“ říká nutriční specialistka Monika Bartolomějová.

Chia pudink s ovocem 

Suroviny:

  • 40 g chia semínek (3 PL)
  • 40 g zdroje bílkovin – např. polotučný tvaroh nebo skyr) (2 PL)
  • 120 ml mléka (polotučné kravské, kokosové, mandlové nebo rýžové)
  • 100 g banánu (1 menší ks)
  • 50 g ovoce na ozdobu (lze nakombinovat např. jahody, maliny, hroznové víno, broskev, mango)

Postup: V míse rozmačkáme vidličkou polovinu banánu a druhou si schováme v ledničce na druhý den. Přidáme chia semínka, mléko a tvaroh nebo skyr a dobře promícháme. Mísu přikryjeme a necháme přes noc v ledničce. Druhý den pudink ozdobíme druhou polovinou banánu a umytým nakrájeným ovocem a podáváme.

Zdroj

Text: Petr Kučera | Foto: Shutterstock