Jednou z příčin obezity v poslední době je velká tlak potravinářského průmyslu na větší a větší efektivitu a prodeje. Podle výživové poradkyně Ing. Martiny Bartošové se začaly za poslední půlstoletí vyrábět rapidně více zpracované potraviny. Ty obsahují zbytečné množství tuků, cukrů a ochucovadel.
Proč to děláme?
Použití předpřipravených jídel je pohodlné. Mnohdy má také výraznější chuť podpořenou různými chemickými látkami, ty nás nutí jíst výrazně více a my se tak přecpáváme i tím co vlastně vůbec nepotřebujeme.
Jak se tomu můžeme bránit?
Vše začíná nákupem. Jíme to, co máme doma a pokud si domu přineseme jen kvalitní potraviny máme z poloviny vyhráno. Proto musíme dodržet několik základních kroků: Nikdy nechodit nakupovat hladový. Sepsat si dopředu seznam nakupovaných věcí a toho se držet.
Co by na takovém seznamu mělo být?
Hned na začátku se musíme vyhýbat polotovarům a zpracovaným potravinám. Je lepší koupit čerstvou zeleninu a pořádný kus masa než třeba salám. I když se může na první pohled zdát, že je maso při stejné váze dražší, opak je pravdou. Ve většině salámů totiž velkou část váhy tvoří mouka, voda a spousta jiných chemických náhražek a dochucovadel. Z toho plyne, pokud už kupuji nějaký polotovar nebo hotové jídlo, mělo by obsahovat co nejméně složek a pokud možno být bez chemických dochucovadel. Když na obalu vidíte sáhodlouhý seznam, se spoustou zcela nepochopitelných názvů, zbystřete a raději jděte o regál dále.
BOX: Příklad nákupního seznamu od Ing. Martiny Bartošové www.usah.cz:
- Obiloviny:
Pečivo – ideálně pečivo celozrnné, žitné nebo alespoň žitno-pšeničné (to co je na prvním místě, toho je tam více), popřípadě knäckebroty. Nabídka je dnes skutečně veliká. Pozor na pečivo pouze obarvené (nemá označení celozrnné) to do košíku nepatří.
Ovesné vločky, rýže, pohanka, proso (jáhly), amarant, quinoa.
- luštěniny: hrách, čočka, fazole, sója, cizrna, kešu. Vyzkoušejte i miso pasty, tempeh.
- ovoce a zelenina
- ořechy a semena: mandle, vlašské ořechy, dýňová a slunečnicová semínka
- mléčné výrobky: vždy neslazené (doma si je raději oslaďte medem než rafinovaným cukrem), kysané. Jogurt, kefír, sýry, tvarohy
- maso: především libové a výrobky s vysokým procentem masa, ryby a plody moře
- vejce
Dieta – Zakázané slovo, udělejte změnu
Chci zhubnout! Proč jsem nespokojený se svým tělem? Kdy se vlastně stalo, že jsem začal pomalu přibírat, až přišlo uvědomění si, že vlastně se sebou nejsem spokojený? Honí se vám tyto otázky hlavou? A co s tím? Nejíst smažené, tučné, sladké nebo nejíst vůbec? Kdepak!
V první řadě zastavte a zamyslete se. Vyřazením jedné „špatné“ potraviny z jídelníčku toho moc nespravím. Je třeba změnit celkový pohled na věc. Když změnu, tak pořádnou.
Vyberte si takovou motivaci, která bude právě pro vás dost silná. Záleží mi na mém zdraví, už nechci funět do kopců, ani se zadýchávat kde ostatní v klidu běží. Záleží mi na tom, jak vypadám. Proto je pro mě největší motivací změnit svou postavu. Nebo si vymyslete vlastní, to záleží čistě na vás. Je dobré si svoji motivaci zapsat a dát si ji někam, ať je stále na očích. Abych nepolevil, až přijdou chvíle, kdy to budu chtít vzdát. A ony přijdou.
Nejtěžší pro každého bude poznat, kde je vlastně problém, a hlavně co mu předcházelo. Najít a definovat začátek problému a začít pracovat na jeho nápravě.
Není cílem ze dne na den otočit svůj život vzhůru nohama a říct si od zítřka dělám vše, jak bych měl. Je třeba začít postupně. Nesnídám? Tak by bylo dobré začít. Nepiji čistou vodu? Tak vyzkouším vodu ochucenou ovocem nebo třeba mátou. Je má strava jednotvárná? Najděte si zajímavé recepty, na internetu je spousta dobrých receptů na jednoduchá a kvalitní jídla.
Spánek je jídlo
Staré eskymácké přísloví prací: „Spánek je jídlo!“ Platí to univerzálně? Dá se to nějak využít? Je prokázáno, že nedostatek spánku vede k obezitě, tělo totiž při spánku nabírá energii. Pokud málo spíme, potřebujeme více jíst více cukru, který tělu umožní další fungování. Pokud tedy když více spíme, nemusíme tolik jíst a tělo si nevytváří tak velké zásoby.
Problém je ale také opačný – pokud spíme až moc, ubíráme ze své tělesné aktivity, a tak i přes stejný příjem potravy máme menší energetický výdej a tělo si ji skladuje v podobě tuků.
Co s tím? Vyvážený pravidelný spánek. Každý den bychom měli spát 7,5 – 8,5 hodiny s tím nám můžou pomoct například aplikace v hodinkách nebo mobilním telefonu. Spánek by měl být nerušený a pravidelný. Proto bychom měli ze svého na noc dosahu odstranit všechny rušivé prvky. Světla, počítače a podobně.
Text: Petr Kučera | Foto: Shutterstock