Běžci, kteří se snaží zhubnout, mají tendenci ve dnech odpočinku snižovat příjem kalorií. Jenže odpočinek je nedílná součást tréninkového procesu a to, co během něj jíme, může zásadně ovlivnit naši výkonnost.
Absolvovali jste předchozí odpoledne či večer náročný trénink a dneska jen odpočíváte? Pak by bylo chybou se domnívat, že se ve vašem těle neděje a nebude dít nic zásadního.
Bez cukrů to nepůjde
Pokud máte za sebou například náročný intervalový trénink, při kterém došlo k vyčerpání značného procenta glykogenových zásob, může jejich obnova probíhat až osmnáct hodin po doběhu – tedy ještě dopoledne následujícího dne. Celou tuto dobu jede metabolismus na vyšší obrátky, takže by nebylo rozumné nějak zásadněji omezovat příjem energie. Ten by neměl klesnout pod 90 % obvyklého, jinak by se zpomalila regenerace, a navíc by hrozilo zpomalení metabolismu.
Když chce tělo vytvářet glykogen, musí mít z čeho. Předpokládáme, že po tréninku jste mu nějaké cukry dodali, jenže teď máte za sebou noc, hladina glukózy v krvi je nízko, takže dostatečná dávka sacharidů v rámci snídaně (popřípadě i dopolední svačiny) je nezbytností. Po zbytek dne pak můžete příjem cukrů oproti tréninkovým dnům výrazně snížit.
Opravit svaly, podpořit imunitu
Jaké tedy zvolit jídlo ve volný den? Zcela klíčový je v odpočinkovém dni dostatečný příjem bílkovin, protože budování svalové hmoty a opravy mikroskopických trhlin vzniklých při předchozím tréninku probíhají v celém jeho průběhu. Oproti tréninkovým dnům si můžete dovolit i zdroje proteinů s horší stravitelností.
Díky nižším nárokům na rychlost trávení si můžete dopřát i mnohem větší porce vlákniny, ať už v podobě celozrnného pečiva, nebo zeleniny – ta vám navíc dodá dostatek látek s antioxidačním a protizánětlivým účinkem. Ty jsou důležité ke zmírnění zánětlivých procesů v namožených svalech i pro podporu imunity.