Snad každý běžec ví, že bílkoviny jsou nezbytné pro regeneraci po běhu. A tak se ládují vejci, dlouhou dobu zatracovanou potravinou. Co se změnilo a jaké množství je v pořádku?
Dříve byla vejce, zejména žloutek, zatracována kvůli tomu, že zvyšují hladinu špatného cholesterolu a spolu s tím vznik kardiovaskulárních onemocnění. Četné studie to ale vyvrátily a vejce byla vzata na milost. Co víc, hovoří se o nich jako o zdraví prospěšné a nutričně bohaté potravině v čele s lehce stravitelnými bílkovinami.
Vše je o kontextu
I u vajec ale platí všeho s mírou a odborníci pro průměrného člověka doporučují zhruba dvě vejce denně.
Jeden háček to přece jen má: vše je o kontextu. Na stravu je potřeba nahlížet jako na celek. Přičemž v případě vajec jde zejména o další zdroje nasycených tuků.
Ostatně ani ty nejsou tak špatné, jak se myslelo, a dokonce jsou důležitou součástí stravy běžce, jsou-li konzumovány přiměřeně.
Je totiž rozdíl, jestli si dopřejete dvě vejce umíchaná na malém množství olivového oleje s míchaným salátem, avokádem a celozrnným toastem, anebo na slanině hustě posypané sýrem – což je kalorická a tuková bomba.
Řada lidí si odpírá žloutky, ale to není nejšťastnější. Sice jste minus tuk, ale právě ony obsahují cenné živiny (například vitaminy rozpustné v tucích), které samotný bílek neposkytne.
Jedno velké vejce má asi 80 kalorií, 5 gramů tuku a 6 gramů bílkovin. Takže pokud víte, že tuk a bílkoviny získáte jinde, není úplně dobrý nápad snídat denně omeletu z pěti vajec se sýrem. Ale pokud se chystáte na cesty a nevíte, kdy váš čeká další zdroj bílkovin, klidně si ji dopřejte.