Proč si dopřát nezdravé jídlo

Čokoláda. Brambůrky. Pivo. Bůček. Klobása. Dortík. Každý z nás má svou oblíbenou dobrotu, o které ví, že není ani trochu zdravá. Jenže když je to taková dobrota… My ti ale dnes nic zakazovat nebudeme, právě naopak!

Toxikologové říkají, že všechno okolo nás je vlastně jed – záleží jen na množství. A stejně tak nezdravá potravina není nebezpečná, pokud si ji dáváme v rozumném množství. A dokonce to může být lepší cesta než ji vymazat z jídelníčku.

  • Odříkaného největší krajíc

To si třeba řekneš, že přestáváš jíst čokoládu. Vydržíš to den, dva, někdo možná týden, nebo dokonce měsíc… A pak přijde okamžik, kdy se to zlomí. Nejdřív si dáš kostičku, to přeci není skoro nic. Jenže když cítíš to blaho, které se ti rozlévá v ústech, dáš si druhou. A třetí. Čtvrtou. A jejda, zbývají tři kostičky, to už nemá cenu schovávat… Následuje pocit viny a selhání, který z tebe opět udělá čokoládožrouta.

Snaha o úplné vymýcení čehokoliv má zkrátka účinek přesně opačný: ve výsledku toho sníme mnohem více. Mnohem účinnější je opačná strategie: oblíbenou nezdravou pochutinu si povolit v přesně definovaném množství a četnosti v rámci týdne. V takovém případě totiž máme reálnou šanci to dodržet a příslušné jídlo skutečně omezit.

  • Jsme lidi, ne stroje

Nikdo z nás není dokonalý, a stejně tak není možné jíst 100% zdravě. Snaha o dokonalost navíc v mnoha případech vede k úzkostem, nezdravé posedlosti jídlem, či dokonce k poruchám příjmu potravy.

Lepší cestou je snažit se jíst ze 70-80 % potraviny, které jsou bohaté na živiny a prošly jen minimálním průmyslovým zpracováním. Když k tomu přidáš pravidelný pohyb, pak ti těch zbylých 20-30 % ublíží mnohem méně než stres spojený s neustálým omezováním se.

  • Radost ze života

A tím se dostáváme k třetímu důležitému důvodu, a tou je tvoje psychická pohoda. Zatímco stres našemu zdraví velice škodí, umění radovat se ze života ho naopak podporuje. A k tomu zkrátka občas nějaký ten stravovací hřích patří.

Text: Blanka Gololobová| Foto: Shutterstock